featured

KIRPINAR VE ROMANLAR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İlimizin tarihi kültür miraslarımızdan biri olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 661. güreşleri tarihin sayfalarında yeniden yazıldı. Edirne’nin bayramı, düğünü olan Kırkpınar Er Meydanı pehlivanlarla doldu taştı. Rekor sayıda güreşçi çayırda boy gösterdi. Eski iddialı güreşçiler “z” kuşağı güreşçiye yenildiler. Cengizhan Şimşek çayırda adeta Şimşek etkisi yaratarak bu yıl Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin kazanan başpehlivanı oldu. “Z” kuşağının gücünü gördük.

Bu yıl Kırkpınar’da çok farklılığı da gördük. Edirne Belediye Başkanlığımız Sarayiçi Mevkii’nde bulunan tarihi köprülülere bir yenisine ekleyerek ana girişte bulunan tarihi köprünün yanına demir aksamlar üzerine inşa edilmiş köprü inşa ettirdi, rengini Edirne Kırmızısı’ndan mı, Çingenelerin sevdiği kırmızıdan mı aldığı bilinmese de renk tercihi doğru bir seçim olmuş. Bu yıl başka neler gördüğümüze gelince; girişte tarihi köprüye varmadan önce yol kenarlarında bulunan satıcılar kaldırılmış Sarayiçi alanında bir hayli yakışıklı hale getirilmiş.

İlimizde Romanlar bu yıl istenilen düzeyde Kırkpınar Sarayiçi Mevki’inde güreşlerin yapıldığı son gün olan pazar günü eski güzel günlerinden eser yoktu. Son gün Romanlar için eğlence piknik özelliği taşırdı. Bu yıl az sayıda katılanlar yanına yiyecek alabildiler, eskisi kadar mangalın dumanı etrafı saramadı.

İki yıl pandemi nedeniyle Ağaköşkü’nün arka bölümünde kalan ormanlık bölümüne insan girişi olmadığından doğa kendini yeniledi. Romanlar ve diğer yurttaşlar ekonomik olarak kendilerini yenileyemedi. Kırkpınar güreşçilerinin bolluğu sahanın dışında ticaret yapan kimselere ticari bolluğu yaratamadığı görüldü. Ağaç altına kümelenmiş akrabalara soruyorum “durum nasıl?” diye “aga gördüğün gibi eski güzellik kalmadı, iki kızanı iki oyuncağa bindirmek zorunda kaldım 80 lira, dondurma, çikolata derken 150 lira. Birinden 100 lira borç aldım. Kızanlar laf anlamazlar ha bire bir şey istiyorlar” dedi. Sarayiçi Mevki Roman vatandaşların azlığı ile birlikte diğer insanların varlığı da yeterince yoktu.

Yıllar önce Edirne’nin yakın köylerinden yüzlerce köylü vatandaşımız traktörler ile Sarayiçi’ne gelirlerdi. Kimileri güreş sahasına girer, kadın ve çocuklar Romanlarla yan yana piknik yaparlardı. Aralarında yiyecek ikramı bile yapılırdı. Köylüler çevirme yemeden köye dönmezlerdi. Eskiden Sarayiçi’inde en az 5-6 çevirmeci bulunurdu. Bu yıl çevirmecilerden sadece biri faaliyette idi. Sakız Recai mekânı modern hale getirmiş ama insanların çevirme alacak mecahali kalmadı. Yakından geçenler kokusunu almak bile zordu. 20-25 yıl önceleri bereketli yıllardı. Köylü hasadını tamamlamış cebinde para ile şehre inerdi. Şimdilerde köylü de zorda, şehirli de zorda.

ŞAKŞAKÇILARA GÖRE ORTALIK GÜLLÜK GÜLİSTANLIK
SANKİ SARAYİÇİ PADİŞAH GÜL BAHÇESİ

Luna parkın bir köşesinde Romanların bayram ve panayır günleri eski meslekleri olan halkacılık gözüme çarpıyor. Uzun ve geniş bir tahta yüzeyine dağınık olarak serpiştirilen değişik sigara markaları üzerine atılan halkaların içinde kalan sigaraların kazanılması oyunu. Roman kadınlar halka atacak müşteri arıyor. Onlar da halinden memnun değiller.

Eve dönüşte dost olduğum gazeteci arkadaşım ile ayaküstü sohbet ediyoruz. Kendisine “durum vahim Romanlar bugüne kadar yaşamadıkları zorlukları yaşıyorlar, yoksulluk bizi vurdu” dememe karşılık “bu işin Romanı kalmadı, hepimizi vurdu” demişti. Oysa haber bültenlerine baktığımızda yandaş basına, şakşakçılara göre ortalık güllük gülistanlık, zannedilir ki her yer Sarayiçi padişah gül bahçesi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
KIRPINAR VE ROMANLAR

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Edirne Gerçek Gazetesi - Edirne'nin Gerçek Sesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin