2025 yılı, Cumhurbaşkanlığı tarafından “Aile Yılı” ilan edilmiştir. Ancak aile kurumunun güçlendirilmesi adı altında gündeme getirilen söylemler ve hazırlanmakta olan 11. Yargı Paketi, kadınların bireysel hakları açısından ciddi kaygılar doğurmaktadır.
Aile Yılı Çerçevesindeki Söylemlere göre; boşanmaların azaltılması, aile bütünlüğünün korunması hedefleri öne çıkmakta ve bu bağlamda da kadının rolü çoğunlukla annelik ve aile içi sorumluluklarla sınırlandırılmak istenirken, Diyanetin de açıklamalarında tesettür, iffet ve İslami miras paylaşımı gibi söylemler kullanıp kadınların eşit yurttaşlık haklarını görmezden gelirken, yeni yasama döneminde TBMM’nde görüşülecek olan 11.Yargı Paketi’nde yer alması beklenen düzenlemelerin kadın hakları açısından hiçte olumlu ve güven verici olmayacağının habercisidir. Örneğin beklenen olası düzenlemelerden
• Nafakanın sınırlandırılması: Kadınların boşanma sonrası ekonomik güvenliğini tehlikeye atacaktır.
• Zorunlu arabuluculuk: Boşanma, mal paylaşımı ve nafaka davalarında kadının hak arama özgürlüğünü kısıtlayabilir.
• Miras ve mal paylaşımında uzlaşma: Erkek egemen yapılar içinde kadını dezavantajlı konuma düşürecektir.
• Kadına yönelik şiddet: Sert tedbir söylemlerine rağmen, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin yarattığı güvensizlik giderilememektedir.
• Çocuk adaleti ve evde infaz düzenlemeleri: Teknik düzenlemeler olumlu gibi görünse de kadın odaklı adaleti güçlendirmemektedir.
Kadın Hakları Açısından Tehlike yaratan bu düzenlemeler, kadınların ekonomik bağımsızlığını, eşit miras hakkını ve özgür yaşam tercihini tehdit etmektedir. Kadınları aile kurumu üzerinden tanımlayan bu yaklaşım, onları birey olarak ikincil konuma itmektedir.
Ama biz; Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) kadınları olarak kadınların kazanılmış haklarının geriye götürülmesine karşıyız. “Aile Yılı” adı altında gündeme getirilen politikaların ve 11. Yargı Paketi’nde yer alması beklenen düzenlemelerin, toplumsal cinsiyet eşitliğini zedelemesine izin veremeyiz. Çünkü Haklarımızdan, Hayallerimizden ve Hayatlarımızdan vaz geçmeyeceğiz.
Kadınlar bireydir, hakları aile içindeki rollerle sınırlanamaz.


Yorumlar kapalı.