featured

Olaylı Suudi Arabistan GP, Şampiyonluk Yarışını Son Haftaya Bıraktım

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Tarihteki ilk Suudi Arabistan Grand Prix’si, beklenileniyerine getirdi diyebiliriz esasen. Pistin yapısı ve araçhakimiyetini zorlayan virajları ile takımlara ilk deneyimacemiliğini sonuna kadar yaşattı. Hava sıcaklığı 29 dereceyi bulurken, pist sıcaklığı 31 dereceydi.

Lando Norris yarışa yumuşak lastikle başlarken, Daniel Ricciardo, Carlos Sainz ve Sebastian Vettel sert lastikle başladı. Diğer isimlerde ise orta lastik vardı.

Bir cadde pisti olduğu için, Suudi Arabistan’da ilk turu lider geçmek epey önemliydi ve bu yüzden gözler ilk çizgiye çevrildi.

Start beklentilerin aksine oldukça temiz geçti ve ilk beş sırada herhangi bir değişiklik olmadı. Hamilton, ilk iki virajı lider dönerken, Bottas ikinci sıradaki yerini korudu, Verstappen ise üçüncü sırada kaldı.

İlk turların ardından Hamilton ön tarafta yaklaşık 1.5 saniyelik bir avantaj yakaladı. Aynı şekilde Verstappen de Bottas’ı 1.2 saniye geriden takip etti. Bu ikili, yavaş yavaş Leclerc ve Perez’den kopmaya başladılar.

Yarışın 12. turunda Mick Schumacher aracının kontrolünü kaybetti ve büyük bir süratle bariyerlere çarptı. Bunun üzerine piste güvenlik aracı girdi.

Mercedes hemen Lewis Hamilton’ı pite alırken, arkasından Valtteri Bottas da pite alındı. Ancak Red Bull, Max Verstappen’i pistte tutmayı seçti.

Güvenlik aracı ardında yeni sıralama Verstappen, Hamilton, Bottas ve pite girmeyen Esteban Ocon ile Daniel Ricciardo şeklinde oldu.

Güvenlik aracı ardında atılan birkaç turdan sonra FIA, bariyerlerde çok fazla hasar olduğu için kırmızı bayrak çıkardı. Bu da pite girmeyen isimler için büyük bir avantajdı.

Verstappen böylelikle kırmızı bayrak arasında lastik değiştirdi ve yarışın yeni lideri oldu.

Yarış hakemleri, kırmızı bayraktan sonra  gridden durarak start yapılmasına karar verdi ve böylelikle startta bir kez daha büyük bir heyecan yaşandı.

Yarış tekrar başladığında ortalık bir kez daha karıştı. Hamilton yarış tekrar başladığında Verstappen’den çok daha iyi kalktı ve daha ilk viraja gelmeden Verstappen’i geride bıraktı. Verstappen ikinci virajda pist dışına taşarak, Hamilton’dan yerini geri aldı. Momentum kaybeden Hamilton, Esteban Ocon’a da geçildi.

Asıl karışıklık ise arkada yaşandı. Sergio Perez, arka tarafta Charles Leclerc ile temas yaşadı ve bunun üzerine spin attı. Dar bölümde arkadan gelen pilotlar Perez’den kaçmaya çalıştı. George Russell yavaşlarken, Nikita Mazepin duramadı ve İngiliz pilota çarptı.

Bu olayların ardından yarış bir kez daha kırmızı bayraklaaskıya alındı. Bu noktada sıralama Verstappen, Ocon, Hamilton, Ricciardo, Bottas ve Pierre Gasly şeklindeoldu.

Sorunsuz geçen birkaç turun ardından sıralama Verstappen, Hamilton, Ocon, Ricciardo ve Bottas sıralaması oluştu.

Şampiyonluk için savaşan bu iki isim, peş peşe hızlı turlar atarak yavaş yavaş Ocon’la farkı açmaya başladılar.

Pistin üstünde çok fazla parça vardı ve bu da olası bir kazaya sebebiyet verebilirdi. Bu yüzden Michael Masi, sanal güvenlik aracı çıkararak pistin temizlenmesini istedi.

Bu noktada Verstappen ve Hamilton arasındaki savaş devam ediyordu. İkili arasında ortalama 1.5 saniye vardı.

Yarış tekrar başladığında Verstappen, yaklaşık 1.6 saniyelik bir avantaja sahipti. Sonrasında  farkı 0.6 saniyeye indirdi.

Tam da bu saniyelerde pist üstündeki bir parçadan kaynaklı sanal güvenlik aracı devreye girdi.

Sanal güvenlik aracı periyodundan sonra Hamilton, Verstappen’e ilk virajda atak yaptı. Verstappen bu olayın ardından geç frenle liderliğini korumaya çalışsa da, pist dışına taştı. Genç sürücü pist dışından virajı kesip liderliğini korumuş oldu.

Bunun üzerine Mercedes, FIA ile konuşarak Verstappen’in yerini geri vermesini istedi. Red Bull da bu durum nedeniyle Verstappen’e, Hamilton’a yol vermesi istendi.

Verstappen bunun üzerine son viraj öncesinde yavaşladı ve Hamilton, Hollandalı pilota arkadan çarptı.

Hamilton’ın ön kanadı kırıldı fakat iki pilot da yola devam etti. Hakemler bu olayı yarıştan sonra inceleme kararı aldılar.

Ön tarafta Verstappen,  farkı 2 saniyenin üzerine çıkarsa da, sonrasında  Hamilton’a yerini geri verdi. Fakat sonrasında, start finiş düzlüğüne girmeden ilk sırayı geri aldı.

Sonrasında hakemler, Verstappen’e 5 saniye zaman cezası verdiler. Yine de Verstappen, Hamilton’a bir kez daha yol verdi.

Lastikleri iyice tükenen Verstappen, yarışın kalan bölümünde Hamilton’la arayı kapatamadı.

İngiliz pilot ön tarafta, kırık kanadına rağmen peş peşe hızlı turlar atarak damalı bayrağı ilk sırada gördü ve galibiyete ulaştı.

İngiliz pilot yarışın en hızlı turunu da attı ve böylelikle bitime bir yarış kala şampiyonada Verstappen’le puanını eşitledi.

Formula 1’de artık sezonun bitimine sadece bir yarış kaldı ve bitime bir yarış kala şampiyon Abu Dhabi’de belli olacak.

Yarış, 12 Aralık’ta gerçekleştirilecek.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Olaylı Suudi Arabistan GP, Şampiyonluk Yarışını Son Haftaya Bıraktım

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Edirne Gerçek Gazetesi - Edirne'nin Gerçek Sesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin