Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Genel Kurulu’nda Doğa Talanına Dikkat Çekildi!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Son 7 yılda Trakya Bölgesinde 450 tane kömür, taş, kalker ocağı RES, boya, kimyasal fabrika başvurularının olduğuna dikkat çeken Ayten Eren; “Daha dün Saros Körfezi sahillerimizin özel kişilere kiralanması konusunda itirazlarımızı yaptık Edirne STÖ ‘leriyle bir araya gelerek. Deniz ,göl, akarsu kıyıları kıyı kenar kanununa göre doğal yapısıyla korunması gereken alanlardır. Bu görev de yerel yönetimlerin işidir. Halkın ücretsiz kullanım hakkına karşılık neden ücret ödemesi isteniyor? Bunda bir kamu yararından söz edebilir misiniz?” sorusunu yetkililere yöneltti.

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, bugün gerçekleştirilen genel kurulda Yönetim Kurulu Asıl Üyeliklerine; Ayten Eren, Ahmet Budak, Ertuğrul Tanrıkulu, Ayşe Kart, Uğur Akagündüz. Yönetim Kurulu Yedek Üyeliklerine; Metin Özaydınlık, Münübe Yeprem, Nihal Özocak, Selma Arzu Vardar, Fevziye Sarı. Denetim Kurulu Asıl Üyeliklerine; Birsen Güngör, Nalan Tabakoğlu, Özer Demir. Denetim Kurulu Yedek Üyeliklerine; Sultan Fırtına, Havva Budak, İsmail Demiray seçildi.

 

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı seçilen Ayten Eren genel kurul öncesi yaptığı konuşmada; “Toplantımızda, dünyamız ,ülkemiz ve yakın çevremizde süregelen çevre sorunlarımızı hep birlikte konuşacağız, tartışacağız ve önümüzdeki dönem için, birlikte  kararlar alacağız. Bugün burada yeni seçilecek yönetim kurulunun önüne  görevler koyacağız. Genel kurullar bu anlamda daha çok düşüncenin ,önerilerin konuşulduğu, kararların  alındığı ,yönetim kurullarının üstünde bir organdır. Mümkün olduğunca burada alınan kararlara ve  yeni dönem çalışmalarına zamanımız ve gücümüz oranında katkı koymamız çevre mücadelemizi geliştirecek ve büyütecektir.

Bu toplantıda tabi ki hepimizin tanık olduğu, bölgemiz ve yakın çevremiz sorunlarını konuşacağız.İşte küresel ısınmada 1,5 derecenin önemini,Covit1 9 pandemisi ve şirketlerin kar hırsıyla dengesini bozdukları ekolojik sistemi de konuşacağız. Böyle giderse olası açlık ve susuzlukla baş etmek üzere kentimizde biz ve sonraki nesillere aktarmak üzere kendine yeten ,yerel üretimi destekleyen çalışmalara nasıl başlarızı da konuşacağız..”dedi.

“450 KÖMÜR,TAŞ, KALKER OCAĞI, RES, BOYA KİMYASAL  FABRİKA BAŞVURULARI VAR”

Bölgede son 7 yıldır ,termik santral taleplerinin yanısıra, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, e-çed duyuru sitesinden incelenecek olursa 450 tane kömür, taş, kalker ocağı RES, boya, kimyasal fabrika başvuruları olduğunu söyleyen Eren ; “Geçkinli, Vaysal, Paşayiğit, Hamzabeyli ,Sarayakpınar ve daha bir çok köy meralarımız, gölet ve ormanlarımız köylümüzün gözünün yaşına bakmadan altı üstüne getiriliyor. Son zamanlarda çökme diyorlar böyle bedavadan sahiplenmelere..Tam da öyle…Nehirlere kum ocakları, sahillerin özelleştirilmesi v.b  450 civarında şirketin proje başvuruları  görülecektir. Kamu değil şirket yararına olan bu projelerin takip edilemeyecek hızda ÇED gerekli değil ya da 10 gün içinde itiraz süresi veren Çevre ve Şehircilik  Bakanlığından zorlanmadan geçişlerine karşı ne yapmalı, nasıl yapmalıyı ve  güç birliği oluşturmayı da konuşacağız…

En yakınımızdan başlayarak Belediye su arıtma tesislerine 200 m. yakınlıkta zehirli bir maden olan kurşun işleme tesisleri kurma projesine STÖ’leri  ve belediyemizle birlikte itiraz ettik ve şirket projenin geçeceğinden o kadar emin ki,ÇED sürecini beklemeden araçlarını getirip montajına başlamıştı bile ..Edirne Çevre Şehircilik Md’ne yapılan suç duyurusuyla mühürlenerek sonlandırıldı.

Yine hemen ertesi hafta Meriç Nehri’mizde zaten yeterince mevcut olan kum ocaklarına ek olarak 4 beton sanrtaliyle birlikte çok daha büyük bir kapasite artışıyla kırma eleme projesi başvurusu yapıldı. STÖ’leri ile ve bilim insanlarımızın desteğiyle birlikte itirazlarımızı yaptık.Meriç Nehri kumuyla,içindeki her türden canlıyla ve çevresiyle birlikte bir ekosistemdir ve şirketlerin kar projelerine kurban edilmemeli ve gelecek nesillere en doğal haliyle aktarılmalıdır dereken bir de gördük ki Çevre Bakanı kentimize gelip 3 Nehir 1 Şehir Projesini açıklıyor..Şirketlerin koltuklarının altına alarak  getirdikleri projeler bilim insanları,STÖ’leri ve halk ile konuşulmadan, tartışılmadan yapılmamalı..İşte BOTAŞ’ın Saros Körfezi’ne hukuk süreçlerini bile beklemeden yapmaya başladığı FSRU Doğalgaz boru hattı ve limanı projesi.. Bölge halkı ve Saros Gönüllüleri yıllardır karşı çıkıyor..

Bırakın denizlerimizi, sahillerimizi, nehirlerimizi ,meralarımızı ,uzak durum doğadan…..Onlar halkındır, bizimdir.. Geleceğe bırakacak doğal kaynak kalmayacak çocuklarımıza diye sesleniyoruz ama daha güçlü ses çıkarmak ve her çevre ihlalini bıkıp usanmadan çalışmalı hukuk ve itirazlarımızı daha güçlü yapılar oluşturarak çalışmalıyız.

Daha dün Saros Körfezi sahillerimizin özel kişilere kiralanması konusunda itirazlarımızı yaptık Edirne STÖ ‘leriyle bir araya gelerek. Deniz ,göl, akarsu kıyıları kıyı kenar kanununa göre doğal yapısıyla korunması gereken alanlardır. Bu görev de yerel yönetimlerin işidir. Halkın ücretsiz kullanım hakkına karşılık neden ücret ödemesi isteniyor? Bunda bir kamu yararından söz edebilir misiniz?

Buraların ticaret amaçlı kiralanmasından neyin amaçlandığını anlamakta zorlanıyoruz.

Belediyelerin yapması gereken sahil bakımları ve düzenlemelerini desteklemek yerine neden  kar amaçlı olarak özel kişilere kiralamanız gerekiyor ey yöneticiler?Onlarca tesis ve ekipmanları doğal sit olması gereken sahillerimize neden  doldurulmak isteniyor? Anayasal hak olarak kıyılar halkındır kar etmek üzere kiralanarak ticaret konusu edildiği taktirde yapılaşmanın önü açılacak ve herkesin eşit olarak buralardan yararlanma hakkı kısıtlanacaktır .Sahillerimizin özel şahıslara  kiralanmasını istemiyoruz.

Trakya’mızı  her yönden etkileyecek olan Kanal İstanbul Projesi yine aynı hukuksuz yöntemle sürdürülüyor. ÇED süreçlerinde Trakya’da yaşayan halkın uğrayacağı etkiler gözardı edilmiştir.

Bunun gibi onlarca doğa katliamına dur demek için kenti yönetenlerle görüştük,tartıştık.Kamuoyuna sıkça konular hakkında basın yoluyla açıklamalar yaptık,hukuk süreçlerine baş vurduk…Burada eksik olan aynı düşünceye sahip insanların pek azını  katabildik..Oysa çoğumuz gelecek endişesiyle yaşıyoruz,çocuklarımıza sağlıklı bir yaşam sunamama kaygısı taşıyoruz.Daha çok katılımı sağlamak ta önümüze koymamız gereken yeni dönem hedeflerimizden olmalı,özellikle de gençlerin katılımı sağlanmalı,gelecek yapılarda sorumluluk almaları önemli…

Bugün Genel Kurulumuz boyunca  burada alacağımız kararları, bölgemizin, kentimizin ve yakın çevremizin sorunlarına  hep birlikte çalışırsak katkı sunacağına inancımla iyi, güzel ve keyifli bir genel kurul geçirmemizi diliyorum ..”şeklinde konuştu. Kaynak: Edirne Gerçek Gazetesi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Genel Kurulu’nda Doğa Talanına Dikkat Çekildi!

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Edirne Gerçek Gazetesi - Edirne'nin Gerçek Sesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin