featured

Çevrecilerin ‘Meriç’ Zaferi

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne’nin Meriç Nehri’nde yapımı planlanan Kum Alımı (Rüsubat Kontrolü) Kapaste Artışı, Kırma Eleme Yıkama Tess, Beton Santral ve Prefabrik Yapı Elemanları Üretim projesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı çevreciler hukuk mücadelesini kazandı.

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Meriç Nehri’nde 2005 yılında sadece kum çıkarma ve yatak temizliği yapmak üzere geçici ruhsat verilen bir işletmenin kapasite artışı ve beton santrali projesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı verdiği hukuk mücadelesini kazandı.

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği adına Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Eren yaptığı açıklamada şunları kaydetti:“Şimdiki eklenen adıyla iklim değişikliğini ve çevreyi korumak görevleri olan T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bizim teknik/bilimsel raporlara dayanarak itiraz ettiğimiz devasa kapasite artışlı, beton santrali nehir yatağına yapılmış olan binalara eklenecek olan projeye ‘bir zararı yoktur’ anlamında ‘ÇED gerekli değildir’ kararını çıkartıvermişti. Oysa bilim insanlarının, uzmanların verdiği raporlara göre ‘ÇED gerekli değildir’ kararı geri dönülmez tahribatlara neden olacaktı. Bakanlık için çevreyi korumak adına, bunun bir önemi olmalıydı ama maalesef göz ardı edildi.
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği ve çevre dostlarımızın desteğiyle bu çevre talanına alenen kapı açacak olan ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı açtığımız davayı kazanmış bulunuyoruz. 2005 yılında sadece kum çıkarma ve yatak temizliği yapmak üzere verilen geçici inşaat ruhsatı 2012’de el değiştirerek kum çakıl çıkarma kapasitesinin çok üstünde, beton üretimine, kimyasal kullanımına, çok katlı bina yapımına kadar sınırsızca genişlemişti. Çevreye, ekosisteme ve kuraklık nedeniyle zaten su rejimi bozulmuş olan Meriç nehrine vereceği zararların yanı sıra kıyı kenar çizgisi ve taşkın sahası içinde kalması nedeniyle bu projenin zaten iptal edilmesi gerekiyordu.
Söz konusu işletme projesi, kentimizin ortasından geçen, binlerce yılda oluşmuş, Bakanlığın Trakya Çevre Düzeni Planları’na göre ‘Hassas Ekosistemler’ olarak belirlenmiş alanda nehir canlılarını, yer altı ve üstünü geri dönüşsüz tehdit etmektedir. Kamu yararına çalışması gereken kurumların, Meriç Nehri’ni ‘temizlemek’ adına kum çıkarma kisvesiyle özel şirketlere terk etmesi kabul edilemez. Taşkınları önlemek amaçlı nehir temizliği bilimsel kriterlerle DSİ tarafından yapılmalıdır.
SÖĞÜTLÜK KENT ORMANI
Bu dava sonucu bugün Söğütlük Kent Ormanı’nda yaşanılan sürece de örnek oluşturacaktır. Söğütlük Kent Ormanı, kentte yaşayanlar yok sayılarak, içine binalar, beton yollar planlanmak suretiyle ihaleye çıkarılmıştır. Meriç Nehri kıyısında bulunan, nehir ile yıllarca komşu olarak yaşamış fakat ne yazık ki taşkın gerekçesiyle aralarına metrelerce beton duvarlar çekilmiş aslında özenle korunması gereken bu alan, birileri öyle uygun gördü diye millet bahçesi yapılamaz.
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği olarak bizler doğal yaşamı korumak amacıyla hukuk yoluna başvurduk. Ardından kamuoyunu bilgilendirmek üzere bir hafta boyunca Saraçlar Caddesi’nde stant açarak halkımızla buluşup görüşlerini ve imza desteklerini aldık. Söğütlük Kent Ormanı’ndaki yapılaşma ve doğa talanını önlemek adına hep birlikte olmanın gücüyle mücadelemizi sürdüreceğiz.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çevrecilerin ‘Meriç’ Zaferi

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Edirne Gerçek Gazetesi - Edirne'nin Gerçek Sesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin