featured

Yağmur Çocuklar’dan “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” Farkındalık Etkinliği

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında, Özel Edirne Yağmur Çocuklar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi bir alışveriş merkezinde farkındalık etkinliği düzenledi.

Özel Edirne Yağmur Çocuklar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında gerçekleştirdiği etkinlikte açılış konuşmasını Kurum Müdürü Emine Şen Küçükardalı yaptı. Küçükardalı etkinliğe katılan davetlileri selamladıktan sonra farkındalık günü ile ilgili yapacakları diğer etkinliklerin de haberlerini davetlilere duyurdu.

 

Alışveriş merkezinde kurumun öğrencilerinin yapmış olduğu çeşitli el sanatları ürünleri sergilendi. Etkinlikte kurumun öğretmenleri, öğrencilerinin yüzlerini yüz boyaları ile  renklendirdi. Ardından öğrencilerle birlikte bezden yapılan farkındalık ağacına parmak boyaları ile renkli dallar yaptılar.

Kurumun öğrencilerinden Tuğçe Alan Dünya Engelliler Günü ile farkındalık konuşmasını gerçekleştirdi.

 

“4 ARALIK’TA KİMSE OLMAYACAK!”

”Ben ve arkadaşlarım ayrımcılık istemiyoruz  pozitif ayrımcılık istiyoruz.” diyen öğrenci Tuğçe Alan konuşmasında; “3 Aralık 1992 yılında Birlermiş Milletler tarafından kabul edilen bir uluslararası  farkındalık günüdür.

Ben kısaca size kendimden bahsetmek istiyorum. Ben Tuğçe Alan 27 yaşındayım, doğduğumda  bana serebral palsi tanısı konmuş ve benim kendi payıma düşen sınavım orada başlamış. Kendi payıma diyorum; çünkü bana göre biz engellilerin bir çok ortak noktası vardır ama bizim sınavımız doğduğumuzda başlar.  Evet, bu cümleyi kurarken şunun farkındayım her bireyin bu hayatta bir sınavı vardır. Klasik söylenen cümledir bu aslında, evet var, ama bizimki kadar  ağır değil çünkü biz bu sınavı tek başımıza vermiyoruz. Bizimle birlikte ailelerimiz, eğitimcilerimiz, fizyoterapistlerimiz  ve daha sayamayacağım üzerimizde emeği olan  bireylerle biz bu sınavı veriyoruz. Ben bu sınavı kendi açımdan değerlendirdiğimde en iyi şekilde verdim. Sınavı verdim diyorum çünkü ben zoru başardım, başarmadım aslında zoru başarmak üzereyim.  Evet serebral palsi beni kısıtladı ama ben aslında serebral palsinin hem şanslı hem şansız kısmındaydım, 3. evresindeydim ama buna rağmen pes etmedim, okul hayatımda sorun yaşamadığım gün yoktu belkide öğretmenler arasında dışlanmak, hor görülmek, daha birçok neden sayabilirim size.  Ben bugüne kadar 3 tane üniversite okudum ve hatta birini dereceyle tamamladım. Şu anda da 4. üniversitemi  okuyorum.  Mesleklerim ile ilgili bir çok kişisel gelişim kursuna gittim ve engelli bir birey olarak topluma kazandırılmayı istiyorum. Bunun için sıramın gelmesini bekliyorum . Ben bunları yaptım  ve başardım. Ama ben şunları da  biliyorum bugün burada sırf şu sözcüğü söyleyemediği için  “ben engelliyim” kelimesini benimseyemediği için aramızda  olmayanlar var,  bunu söylemek benim de zamanımı  aldı.  

 

Yaşamak mı kabullenmek  mi daha zordu? Kabullenmek zordu. Ben, engelimin bana sağladığı bütün artı ya da eksi yönlerim ile  buradayım  ve şunu da söylemek istiyorum. Evet  biz bugün burada 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü hatırlıyoruz,  böyle bir günün olması çok güzel ama  bir de madalyonun arka yüzü vardır, acı gerçekler bugün 3 Aralık  Dünya Engelliler Günü  kamuoyunda, haberlerde,  gazetelerde  “Yanınızdayız” mesajları var ama 4 aralık 2021’de hiçbiri olmayacak  çünkü bireyler hayatlarına kaldığı yerden devam edecek ama herkesin unuttuğu bana göre en önemli gerçek biz engelliler bu hayatı bir gün değil her gün yaşıyoruz  ve benim gibi birçok arkadaşım yaşıyor. Bizden sonra gelen nesiller de yaşayacak .Ben ve arkadaşlarım ayrımcılık istemiyoruz  pozitif ayrımcılık istiyoruz. Topluma kazandırılmak, kazanmak istiyoruz. Evet biz engelliyiz  ama her  engellinin yapabileceği işler vardır. Ben mesleklerimi yaparak hayata tutunmak ve kamuoyuna fayda sağlamak için buradayım,  Ayşe resim çizerek,  Ahmet müzik aleti çalarak yani  hepimizin bu topluma kazandırılmak için bir nedeni var, hepimizin bu hayatta var olmak için  nedeni var ”dedi. 

 Toplumun bir parçası olmak istediklerini söyleyen Alan konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Bugün bir farkındalık günü için buradaysak ilk önce toplum olarak, bir toplumun içinde engellilerin var olduğunu, bazı olaylara gözümüzü kulağımızı kapatmamamız gerektiğini,  kabullenmemiz gerektiğini düşünüyorum ki ve bunu da  bir toplum olarak başaracağımıza adım gibi  eminim. Biz, zamanın da o zorlu sınavı nasıl verdiysek ve vermeye devam ediyorsak  şimdi de sıra  topluma bizi kazandırmaya gelmedi mi? Bence  geldi, bizi topluma kazandırın ki farkındalık günleri yerini bulsun. Bizler, evlere kapatılmış,  saklanan, içine kapanık bireyler olmak istemiyoruz. Biz toplumun bir parçası olmak  istiyoruz.  Bugün burada kendi sesimi  ve sessiz kalan seslerin sesi olmaya çalıştım  ve elimden geldiğince olmaya çalışacağım.

Ve ben engelliyim demekten korkmuyorum.

Konuşmamı bitirirken Yağmur Çocuklar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurum Müdürü Emine Şen Küçükardalı’ya da kendimi ifade etme fırsatı tanıdığı için teşekkür ediyorum.

Öğrenci Tuğçe Alan’ın konuşmasının ardından müzik dinletisi gerçekleştirildi. Çocuklar şarkılar söyleyerek eğlendiler. Müzik dinletisinin ardından Kurum Müdürü Emine Şen Küçükardalı AVM müdürü Soner Filiz’e ve müzik dinletisini gerçekleştiren Doğan Kurtoğlu’na plaket takdim etti. Plaketlerin verilmesinin ardından etkinlik sonlandırıldı.Kaynak: Edirne Gerçek Gazetesi

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yağmur Çocuklar’dan “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” Farkındalık Etkinliği

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Edirne Gerçek Gazetesi - Edirne'nin Gerçek Sesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin