featured

“Okullar Çözüm Bekleyen Sorunlarla Başladı”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Veli-Der Edirne Şube Başkanı Benay Gürsel, 2021/2022 eğitim öğretim yılının İkinci döneme ise çözüme kavuşturulmayı bekleyen birçok sorun ile başlanıldığını ifade ederek; “Meslek Liselerinin Mesleki Eğitim Merkezine (MESEM) dönüştürülerek öğrencilerin çocuk işçi olarak çalıştırılacak olması ise dönemin en sorunlu eğitim hakkı ihlali ve çocuk işçiliğinin MEB eliyle yasallaştırılması sürecidir. Bu sistemle yoksul halk çocukları okul yaşamından kopartılarak sermayenin hizmetine ucuz işgücü olarak verilecektir.” dedi.
Gürsel 2021/2022 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi 7 Şubat Pazartesi günü itibariyle başlamasıyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti: ” Veli-Der Edirne Şubesi olarak eğitim öğretim yılının birinci döneminde salgın koşulları ve alınması gereken önlemler, okullarda çocuklarımızın suya ücretsiz erişimi ve dezavantajlı bölgelerdeki okullarda okuyan çocuklarımızla ilgili çeşitli konularda çalışmalar yaptık ve bunları kamuoyu ile paylaştık. İkinci döneme ise çözüme kavuşturulmayı bekleyen birçok sorun ile başlıyoruz.
Hijyen, fiziki mesafe, havalandırma ile ilgili önlemler yeterince alınmadı. Salgında öğretmen ihtiyacı daha da artmış durumdayken ve MEB’in verileri ile en az 170 bin öğretmene ihtiyaç varken yalnızca 15 bin öğretmen ataması yapıldı. Yeterli öğretmen ataması yapılmadığı gibi ders süreleri de kısaltılmadı. Kalabalık sınıfların seyreltilmesi gibi önlemler alınmadı. Bugünlerde vaka sayıları kritik bir biçimde artmış ve her gün 200’den fazla insanımız salgın yüzünden hayatını kaybediyorken sanki salgın bitmiş gibi önlemlerin azaltılmış olmasını ve okullara etkilerinin neler olabileceğini kaygıyla izliyoruz.
Salgında yardımcı personel sayısı daha da artırılması gerekirken bu sayı yarı yarıya azaltıldı. Okulların kapalı olduğu dönemde İŞKUR tarafından MEB’e 90 bin kadro ayrılmasına rağmen, yüz yüze eğitimin devam ettiği dönemde ise yalnızca 42 bin kadro ayrıldı. Okullarımız temizliğe en çok ihtiyaç duyulan bu dönemde yardımcı personel eksikliği ile yüz yüze bırakıldı. Güvenlik görevlisi personelinin olmaması özellikle dezavantajlı bölge okullarımızda güvenlik zafiyetini de ortaya çıkarmıştır.
Kamu okullarında derslik başına düşen öğrenci sayısı 25,5 iken özel okullarda 9,5 olduğu verileri paylaşıldı. Açıklanan veriler kamu okulları ile özel okullar arasında eğitimde yaşanılan eşitsizliğin sağlık hakkı açısından da ne denli ciddi boyutlara ulaştığını ortaya çıkardı. Eğitimde eşitsizlikler son derece derinleşmişken ve tüm öğrencilere nitelikli bir telafi programı uygulanması gerekirken sınav merkezli eğitim ısrarla sürdürüldü. Salgına rağmen ulaşımın kamusal, ücretsiz ve kamu görevlileri eliyle gerçekleştirilmesi için adım atılmadı. Kapatılan 17 bini aşkın köy okulu açılmayıp taşımalı eğitime devam edildi. Servis araçları ile okullarına ulaşmaya çalışan Afyon’da 5, Kocaeli’de 4 çocuğumuz hayatını kaybetti.
Milli Eğitim Şurası’nda ise salgın, alınacak önlemler veya eğitimin sorunları konuşulmadı. Eğitimde yaşanan tüm bu sorunlar ve eşitsizlikler görmezden gelinerek 4-6 yaş okul öncesi eğitiminde din dersinin zorunlu hale getirilmesi ile ilgili skandal bir karara imza atıldı. Protokollerle yeterli öğrenci sayısına ulaşamayan MEB bunu telafi edebilmek için bilimsel hiçbir alt yapısı olmayan, çocuğun üstün yararını gözetmeyen bu konuda, gözü kapalı hareke geçti.
Meslek Liselerinin Mesleki Eğitim Merkezine (MESEM) dönüştürülerek öğrencilerin çocuk işçi olarak çalıştırılacak olması ise dönemin en sorunlu eğitim hakkı ihlali ve çocuk işçiliğinin MEB eliyle yasallaştırılması sürecidir. Bu sistemle yoksul halk çocukları okul yaşamından kopartılarak sermayenin hizmetine ucuz işgücü olarak verilecektir.Okul; çocuklara akranlarıyla birlikte eğitim ve öğretim ortamı yaratırken aynı zamanda çocuğun şiddet, madde bağımlılığı, taciz gibi olumsuzlukların öğretmenler tarafından ortaya çıkartıldığı ve çocuğun üstün yararı gözetilerek bu olumsuzlukların ilgili kurumlarla ortaklaşılarak çözüme ulaştırıldığı ilk basamaktır.Kısaca bu uygulamayla çocuklar yalnızlaştırılarak devletin kontrolünden, yine devlet eliyle çıkartılmış olacaktır.
Veli-Der Edirne Şubesi olarak laik bilimsel ve kamusal eğitim için mücadelemizin devam edeceğini, çocuklarımızın, velilerimizin ve eğitim emekçilerimizin yanında olacağımızı bir kez daha yineliyor, sağlıklı başarılı bir eğitim dönemi diliyoruz.”Kaynak: Edirne Gerçek Gazetesi

 

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“Okullar Çözüm Bekleyen Sorunlarla Başladı”

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Edirne Gerçek Gazetesi - Edirne'nin Gerçek Sesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin