featured

Edirne Yeni Yerleşim Bölgesinde Okullaşma Sorunu

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne Laik Bilimsel Çalışma Grubu, Şükrüpaşa ve 1. Murat Mahallelerinde, mahalle okullarının durumlarını tespit etmek amacıyla mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi. 

‘Yeni Yerleşim Bölgesi’ olarak adlandırılan mahallelerde okulların sayı, mevcut, fiziki özelliklerini inceleyen Edirne Laik Bilimsel Çalışma Grubu, mevcut okulların yetersiz olduğunu açıkladı. Grup adına yazılı basın açıklaması yapan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Yöneticisi Meral Keyifoğlu, devlet okullarının çoğaltılması adına çağrıda bulundu. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “1.Murat Mahallesi Muhtarı Sayın İsmail Gül ile yaptığımız görüşmede mahallesinde 1 ilkokulun ve 1 anaokulunun olduğunu belirtmiştir. 2018 yılında açılan Meliha Çankaflı Anaokulunun bölgenin okul öncesi çocukları için önemli bir boşluğu doldurduğunu belirtti. Ancak mahallede bir ortaokul bulunmadığını, sınırları içerisinde olan Trakya Birlik İlkokulu’nun ise yetersiz kaldığını açıkladı.  Trakya Birlik İlkokulu 1985 yılında eğitime başlamış olup şu anda 450 civarında öğrencisi bulunmaktadır. Muhtarlık verilerine göre Mahallede 3-5 yaş arası (okul öncesi) öğrenci sayısı 89 olup; 6-9 yaş arası (İlkokul) çocuk sayısı:198, 10-13 yaş arası (Ortaokul) çocuk sayısı: 187, 14-17 yaş arası (lise) çocuk sayısı: 187dir.

Şükrü Paşa Mahallesi Muhtarı Sayın İrfan Tasmalı ile yaptığımız görüşmede özellikle son yıllarda Mahallesinin genişlemekte olduğunu, nüfus artışı nedeniyle okulların yetersiz kaldığını bu sorunu da sık sık yetkililere ilettiklerini belirtmiştir.  Mahallede 1 anaokulu, 2 ilkokul, 3 ortaokul, 1 imam hatip ortaokulu, 1 Anadolu lisesi ve 3 meslek lisesi bulunmaktadır. Muhtarlık verilerine göre; Mahallede 3-5 yaş arası (okul öncesi) öğrenci sayısı 1602 olup; 6-9 yaş arası (İlkokul) çocuk sayısı:2239, 10-13 yaş arası (Ortaokul) çocuk sayısı: 2055, 14-17 yaş arası (lise) çocuk sayısı: 184tür. 75. Yıl İlkokul okul mevcudu 741 olup şube sayısı 4’ü anasınıfı olmak üzere 28’dir. Okul 1998 tarihinde eğitime başlamıştır. Vali Fahri Yücel ilkokul okul mevcudu 717 olup şube sayısı 20’dir. Okul 2004 yılında eğitime başlamıştır. Fatih Sultan Mehmet Ortaokul mevcudu 587 olup şube sayısı 23’tür. Okul 2003 yılında eğitime başlamıştır.

Şehit Üsteğmen Efkan Yıldırım Orta Okul mevcudu 596 olup şube sayısı 24’tür.Okul 2001 yılında eğitime başlamıştır. Mehmet Ruşen Orta Okul mevcudu 584 olup, şube sayısı 23 olmak üzere 2 sınıfı anaokuludur. Okul 2012 yılında eğitime başlamıştır.

Rakamsal verilerde de net bir biçimde görüldüğü üzere; mahalle ne anasınıfı ne ilkokul ne de ortaokul çağındaki çocuk sayılarına yetecek oranda okul barındırmaktadır. 18 seneyi aşkın süredir bölgeye ne yeni bir ilkokul, 10 seneyi aşkın süredir ise ihtiyaç olduğu halde, ne de yeni bir ortaokulun planlaması yapılmıştır. Zübeyde Hanım Anaokulunun mevcut kapasitesi 160 öğrenci iken muhtarlık verilerine göre mahalledeki 1600 olan okul öncesi çocuğumuz nerede eğitim almaktadır?

Şükrüpaşa bölgesi 2023 yılında sınırları yeniden çizilmiş 3 mahalle olarak seçimlere girecektir. Mahallenin 3’e bölünmesine rağmen bu bölgeye en az 2 ilkokul ve 2 ortaokul; ihtiyacı kadar anaokulu hatta kreş yapılabilecek midir? Edirne’nin özellikle bu mahallesi özel okullara mahkum bırakılmadan, çağdaş ve kamusal eğitim hakkından ne zaman yararlanmaya başlayabilecektir?

Kamusal, nitelikli, parasız eğitim çocuklarımızın hakkıdır diyor; ilimizde özel okulların değil, devlet okullarının mahallelerimizde çoğalmasını sağlamaya tüm siyasi karar alıcıları davet ediyoruz.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Edirne Yeni Yerleşim Bölgesinde Okullaşma Sorunu

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Edirne Gerçek Gazetesi - Edirne'nin Gerçek Sesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin