featured

“Çingene miyiz? Roman mıyız?”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz günlerde, eski hakem ve futbol yorumcusunun ırkçı söylemlerine tepkiler gelmişti. Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, konu ile ilgili yaptığı açıklamada;” Bizlerde bir anlamda Çingene olduğumuzu tescilledik. Sınıfsal, iktisadi, sosyal konumumuz gereği, bazen çingene kelimesine, bazen de Roman kelimesini kabul etmeyenlerimiz çoktur. Bir anlamda sosyal kimlik inkârıdır. Aklımıza “biz çingene miyiz? Roman mıyız?” sorusu geliyor. “ ifadelerini kullandı.

Delinin biri kör kuyuya bir taş attı, kırk Çingene çıkaramıyoruz”diyen Şallı; “Özel bir tv kanalında, eski hakem ve futbol yorumcusu Erman Toroğlu, canlı yayında Gaziantep FK teknik direktörü Marius Sumudica’yı eleştirirken “Affedersin çingenelik bu… Ne diyeyim, dilenci mi ya dilenci diyeyim” sözleri ulusal basında yer almasından sonra Roman sivil toplum örgütleri, bazı siyasiler tarafından kınanmıştır.

Delinin biri kör kuyuya bir taş attı, kırk Çingene çıkaramıyoruz. Erman Toroğlu’nun yaptığı da bu. Adam ‘çingene’ dedi. Romanlar ayaklandı. Kızması gerekenler kendini çingene olarak kabul edenler değil, Romanların tepki göstermesidir. Bu durum sosyolojik ve psikolojinin bir yansıması olsa gerek. Toroğlu, önyargının kurbanı oldu. Bizlerde bir anlamda Çingene olduğumuzu tescilledik. Sınıfsal, iktisadi, sosyal konumumuz gereği, bazen çingene kelimesine, bazen de Roman kelimesini kabul etmeyenlerimiz çoktur. Bir anlamda sosyal kimlik inkârıdır. Aklımıza “biz çingene miyiz? Roman mıyız?” sorusu geliyor. Kimlik vurgusu üzerinden hareket edildiğinde, kişinin kendisini istediği gibi tanımlama hakkı vardır.” dedi.

Çingen kelimesini Tarihsel derinliğe uzanıldığında, Köklerimizin Hindistan olduğu yönünde görüşler vardır.”açııklamasında bulunan Şallı şunları kaydetti:” Bir şekilde buradan ayrılıp dünyanın tüm coğrafyasına dağılmışız. sınıfsal, iktisadi, sosyal konum olarak sürekli dışlandık. Evrensel kimliğimiz hep çingene oldu. Çingene kelimesi zaten kötü anlamda üretilmiştir. Ayrıştırma, sürekli aşağılanmadan dolayı bizde diğer bireylere “GACO” (çingene olmayan) demişiz. Çingene kelimesinin yüklediği olumsuzluklardan kurtulmak amaçlı, dilsel özelliğimizden dolayı 1970’li yıllardan sonra Roman olarak tanınmak istemiş olsak da, bulunduğumuz coğrafyalarda bizler için farklı isimler üretilmiştir. Hepsinin karşılığı çingene olmuştur. Aslında dengesiz konuşmaların kurbanı olan Erman Toroğlu, bizlere şunu anımsattı “BİZLER ÇİNGENEYİZ”

AYRIMCILIK TEMEL SORUNUMUZ OLMAKTAN ÇIKMIŞ, YAŞAMA TUTUNMA SAVAŞI VERİYORUZ”

Çingene kelimesi olumsuzluk içerse de, Çingene olmayanların bizlere karşı kullanmış olduğu sözün iyi niyetli söylenmiş olması önemlidir. ‘Roman’ denilen kavramın içinde hayatımız zaten Roman. Yaşamın içinde bir varız bir yokuz. Çingene kelimesini kendimize dert etmeni anlamı yoktur. Bizlere Roman dense de değişen durum yoktur. İnatla “bizler çingeneyiz ama insanız demeyi haykırmalıyız”

ÇİNGENELERİN EVLERİNDE YOKSULLUK FERYATLARI YÜKSELİYOR”

Tarihsel gerçeğimiz ortada, Tarihin derin sayfalarında Roman değil, Çingeneyiz. Bırakın Çingene kalalım. Sosyal eşitsizlik içinde daha zor günlerin içindeyiz. Şimdilerde temel sorunumuz ayrımcılık olmaktan çıkmıştır. Yaşama tutunma savaşı veriyoruz. Çingenelerin evlerinde yoksulluk feryatları yükseliyor. Çaresizlik had safhada. Umarız bu zor günleri en kısa zamanda atlatırız. Bu zor günlerin ardından Çingeneler olarak, vatan, insan sevgisini kaybetmeyelim. Çalışkanlığımız ve ahlaki yapımızla toplumda var olalım.” Kaynak: Edirne Gerçek Gazetesi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“Çingene miyiz? Roman mıyız?”

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Edirne Gerçek Gazetesi - Edirne'nin Gerçek Sesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin