Dünya Çevre Gününde Çöp Toplayarak Farkındalık Yarattılar

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne Çevre Gönülleri’nin çağrısı ile 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde NATO Köprüsü’nde biraraya gelen çevreciler, buradaki çöpleri toplayarak farkındalık yarattılar.

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren burada yaptığı açıklamada; “Edirne’miz tarihi, kültürel ve doğal varlıklarıyla korunması gereken özel yerleşimlerdendir. Toplumumuzun aydınları, her kesimden örgütleri ve doğa dostlarımızla birlikte 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yine bir aradayız. Bilgimizi, görgümüzü, gücümüzü bir araya getirerek yok olan değerlerimizi korumayı daha büyük bir azimle, daha güçlü sürdürmeye devam etmeliyiz.” dedi

Son yıllarda köy meralarına açılan maden ocakları yüzünden göletler, dereler tahribattan dolayı kuruduğunu ifade eden Eren açıklamasının devamında; “Ülkenin hububat deposu olmakla övündüğümüz tarım topraklarımız son yıllarda köy meralarımıza açılan maden ocakları yüzünden tahribat altında; göletlerimiz, derelerimiz kuruyor. Başta kömür ocakları olmak üzere faaliyete geçen birçok maden ocağının tarım alanları, göl, gölet ve derelere verdiği zararlar nedeniyle köylülerimiz bıkmış durumdadır.
Dünyamızın ısısının öngörülen 1,5 dereceyi geçmesiyle olası açlık, susuzluk tehlikesine karşı şimdi ve gelecek nesiller adına kendimize düşen sorumlulukları da konuşmalı, bir şeyler yapmalıyız. Kendine yeten toplum için tükettiklerimizi yerelde üretmeye, tükettiklerimizi azaltmaya ve tekrar toprağa döndürmeye başlamalıyız. Üretim için maden ocaklarının açılmasına değil; tarım topraklarımızın korunmasına ihtiyacımız vardır. Bu nedenle her köy merasına, tarım topraklarına, yer altı kaynak sularına zarar verecek projelere karşı Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne onlarca itiraz yaptık.
Kısa zaman önce engellediğimiz projelerden biri de belediye arıtma tesislerinin yanına zehirli kurşun tesisleri kurulmasıydı. Fakat bölgemizde her geçen gün proje adı altında yeni tesisler kurulmak isteniyor ve proje tanıtım dosyaları açıklanıyor. Kentimizin ortasından geçen Meriç Nehri’ne yapılacak 4 adet beton santrali ve su canlılarını yok edecek tonlarca kum eleme kırma tesislerine de hep birlikte itiraz ettik.” Şeklinde konuştu.

3 Nehir 1 Şehir projesinin detaylarının paylaşılmadığına dikkat çeken Eren; “Yeni açıklanan faaliyetlerden biri de 3 Nehir 1 Şehir adıyla duyuruldu. Özellikle Meriç nehri ve çevresinde planlanan projenin detaylarının ne Edirne halkı, ne de sivil toplum örgütleri tarafından bilinmemesi, akıllarda soru işareti yaratıyor. Meriç nehri gibi dünyanın en güzel gün batımı görüntülerinden birine sahip mirasımızın, günümüzde taşkın önleme adı altında beton seddelerle etrafı sarılmış ve gün batımı ile arasına dev bir beton köprü çekilmişken; yetkililerden planlanan projeler konusunda şeffaflık bekliyoruz.
Bir diğer tepkimiz ise Sarayiçi mevkiindeki Has Bahçe’ye beton yol yapılmasına ve bölgedeki ağaçların kesilmesini durdurmak için yeterli tedbirlerin alınmamasına olmuştu. Kurumların yolunu aşındırdık, gerekli başvurularımızı yaptık. Fakat Has Bahçe’ye her gidişimizde kesilmeye devam eden ağaçlar ve çöp yığını manzaraları görmeye devam ediyoruz. Edirne Sümbülü’nün de yaşam alanı olan Has Bahçe’de bir an önce tedbirlerin arttırılmasının talep ederken; halkımıza da doğal yaşamının korunması amacıyla yurttaş sorumluluklarını hatırlatmak isteriz.
Edirne’mizin en güncel sorunlarından biri de Keşan ilçemize bağlı Sazlıdere ve Gökçetepe köyleri arasında yapımına devam edilen Saros FSRU Limanı ve Boru Hatları projesidir. Saros Gönüllüleri tarafından açılan mahkemelerde bilim insanlarından oluşan bilirkişi heyetleri tarafından defalarca olumsuz rapor verilmesine rağmen Saros Körfezi’mizde inşasına devam edilen proje için mahkemenin kararını açıklamasını ve projenin iptal edilmesini talep ediyoruz. Buradan bir kez daha Saros’uma dokunma diyerek, projeye karşı mücadele eden çevre dostlarının yanında olduğumuzu vurguluyoruz.
Bugün halkın yoğun olarak kullandığı, piknik yaptığı NATO (Süvari) Köprüsü bölgesindeyiz. Adeta çöplüğe dönüşen bu alanda hep birlikte yapacağımız temizlik faaliyeti, halkın ve sorumlu kurumların dikkatini çekmek ve çözüm getirilmesi için kamuoyu oluşturmak amaçlıdır. Her Edirneli’nin yolunun düştüğü, keyifle zaman geçirdiği bu alanın temiz tutulmasını temenni ediyoruz. Bugünkü etkinliğimize katılım gösteren herkese teşekkür ediyoruz.”ifadelerine yer verdi Kaynak: Edirne Gerçek Gazetesi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dünya Çevre Gününde Çöp Toplayarak Farkındalık Yarattılar

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Edirne Gerçek Gazetesi - Edirne'nin Gerçek Sesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin