featured

TOKİ Göz Dikti, Köylüler Tepki Gösterdi: “Geçim Kaynağımız Meralarımız İçin Mücadele Edeceğiz”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Musabeyli Köyü merasının TOKİ’ye verilmesi için mera vasfından çıkarılmasını talep etmesi, Edirne Kent Konseyi, STK’lar ve Musabeyli köylüleri, bakanlığın talebine tepki göstererek, karardan vazgeçmelerini ve vaz geçmediklerinde ise köylerini korumak için mücadele edeceklerini söyledi.

“SİZ NASIL GÖZLÜK TAKIYORSUNUZ?

Edirne Kent Konseyi Başkanı  Nihat Çolak,  yaptığı basın açıklamasında iktidar yetkililerine ve Edirne milletvekillerine seslenerek, “Bu sefer vermeyeceğiz. Daha önce TOKİ Edirne’de çeşitli girişimlerle istemediğimiz alanlara inşaat yapmış olsa da bu sefer köylü halkı burada. Onlar istemeden hiçbir şey yapılmaması gerekiyor. Bu kararı veren iktidar yöneticilerine sesleniyorum. Ya siz nasıl bir gözlük takıyorsunuz. Size o gözlükler ne gösteriyor, siz nereye baksanız inşaat alanı görüyorsunuz. Her gördüğünüz yere inşaat yapma girişiminde bulunuyorsunuz. Meriç nehri de aynı, nehir kenarları da aynı. Başka yer mi yok. İkinci bahçe yaratın, ikinci parklar yaratın.

Edirne’de yapılaşma için imarın gelişmesi için alanlar var. Sizin merada ne işiniz var? Buradan iktidar temsilcilerine ve yerel temsilcilerine sesleniyorum; bu konudan bilginiz var mı? Onlardan bir açıklama bekliyoruz. Sizin bilginiz var mı? Kim verdi bu kararları, kime sordunuz? Edirne milletvekillerine de sesleniyorum. Sesinizi duymak istiyoruz. Bu konuya ne diyorsunuz? Edirnelilerin oylarını aldınız, her partiden milletvekillerine sesleniyorum, açıklama yapın, bilginiz var mı? Milletvekili adaylarına da sesleniyorum, ‘yapacağız edeceğiz’ değil, adaysanız bizimle sahada burada olun. Bu konunun takipçisiyiz. Eğer ısrarlarına devam ederlerse vazgeçmezlerse köy alanında da bütün köylülerle bütün gücümüzle orada olacağız” dedi.

Çolak açıklamasının devamında; “Musabeyli köyümüz; Edirne İlimize 12 km uzaklıkta, geçimini bitkisel üretim ve hayvancılık ile sağlayan ve yaklaşık 145 çiftçi ailesinin oturduğu bir köydür. Ayrıca 600 ‘ e yakın büyükbaş ve 2000 civarında da küçükbaş hayvanın bulunduğu, hayvansal üretimin yaygın olarak yapıldığı bir köyümüzdür.

TOKİ’ nin yukarıda bahsedilen proje kapsamında bu köyümüzde mera vasıflı 3 parselde yaklaşık 1107000 m2 alanda rezerv arsa oluşturmak amacıyla girişimde bulunması, ne bizler Kent Konseyini oluşturan bileşenler olarak, ne de Musabeyli Köylüleri olarak kabul edilemez.

Bu köyümüzün, yaptığımız görüşmelerden ve Sayın Muhtarımızdan aldığımız bilgilere göre yaklaşık 2700 dekar merasının 1110 dekarında vasıf değişikliği ile arsa üretilerek yapılaşmaya açılacağı anlaşılmaktadır. Bu kadar mera alanın arsa olarak kullanılması ile Köylülerimizin de ifade ettiklerine göre köyümüzde hayvancılık tamamen bitecek ve köyün etrafı beton yığınları ile dolacaktır ve köyümüze ait mera ve etrafındaki tarım arazileri zamanla ranta açılacaktır. Bu olay kabul edilemez ve meralarımız sadece hayvancılık yapılması için kullanılan birer otlakıyedir. Mera  olarakta kalmalıdır. Tarım alanları ve meralarımız beton yığınlarına dönüşmesin.

Bizler, Edirne Kent Konseyi bileşenleri olarak geçimini tarım ve özellikle hayvancılık ile sağlayan Musabeyli köylülerimizin yanındayız. Meralarının vasıf değişikliği yapılarak arsaya ve ranta dönüştürülmesine karşıyız. Meralarımız köylülerimizindir ve köylülerimizin kalacaktır. Meralarımız sadece köylülerimizin hayvanları için yaşam alanları değil, aynı zamanda arıların, böceklerin, tavşanların v.b yaban hayatında yaşam alanlarıdır. Bunun için de meralarımız ve ormanlarımız yapılaşmaya açılmamalı, amacı dışında da kullanılmamalı ve mera olarak kalmalıdır.”ifadelerine yer verdi.

Musabeyli Köyü Muhtarı Kamil Ekici “Köyümüzde 62 sene mera davası için mücadele verdik. Avukatlara verdiğimiz paralarla Musabeyli köyüne şehir kurardık. Mera bizim olmazsa olmazımız. Buna var gücümüzle karşıyız.”

Fatma Ekici, “Benim 50 tane büyükbaş hayvanım var. Ben nerede otlatacağım, nereye götüreceğim. Apartmanları mı yiyecek hayvanlar? Yaz gelsin hayvanlarımızı meraya salalım diye çabalıyoruz. Yem pahalı, bir günde on çuval yem veriyorum hayvanlarıma. Süt, et pahalı diyorlar ama bir de onun hesabını yapsınlar. Sütümüze zam geldi mi yaygara oluyor, ete zam geldi mi şikayet oluyor.” dedi.

“MERAMIZI VERMEYE RAZI DEĞİLİZ”

Aysel Ekici, “Cumhurbaşkanımız da bizi duysun, biz meramızı vermeye razı değiliz. Biz hayvancılıkla geçiniyoruz. Hayvan bakmasak süt, peynir, et bulamazsınız.” dedi.

“BÜYÜK BİR İKLİM KRİZİ GELİYOR”

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, “Öyle bugün merayı yıktık yeni bir mera oluşması binlerce yıl sürüyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bunlardan haberi yok mu, meralarımızı taş ocaklarına kıyıyor. Kaç tane meramız darmadağın oluyor. Kaç tane meramız gitti. Büyük bir iklim krizi geliyor, bunu hissediyoruz da zaten yağmur yağmıyor. Doğal yapılarımızı yıktıkça, oralara betonlar döktükçe, maden ocakları taş ocakları açtıkça doğanın dengesini bozuyoruz. Altındaki su kaynaklarını kaçırıyoruz. Bakanlığın verdiği izinler, şirketlere ot karşılığı meraların verilmesi! Nedir bu ot bedeli, bin yılda oluşmuş bir meranın otun değerinin karşılığı mıdır?” dedi. Makbule TUNÇ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TOKİ Göz Dikti, Köylüler Tepki Gösterdi: “Geçim Kaynağımız Meralarımız İçin Mücadele Edeceğiz”

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Edirne Gerçek Gazetesi - Edirne'nin Gerçek Sesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin