Edirne Kent Konseyi Engelli Meclisi, Edirne Zihin ve Hareket Engelli Çocukları Koruma Derneği, Trakya Roman ve Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Dünyam Zihinsel Engellileri Yetiştirme ve Koruma Derneği, Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği, Edirne Otizm Derneği, Edirne Gençlik ve Engellileri Destekleme Derneği, Edirne Bedensel Engelliler Derneği, Edirne Çocuk Hakları Derneği, Beyazay Derneği Edirne Şubesi,
Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği Edirne Temsilciliği, Uluslararası Down Sendromu Federasyonu Edirne Temsilciliği, Sessizsiniz Spor Kulübü tarafından Engelliler Haftası kapsamında farkındalık açıklaması düzenledi.
Atatürk anıtı önünde düzenlenen törende Edirne Kent Konseyi Engelsiz Çalışma Grubu çelengini Edirne Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Mübessel Yolalmaz ve Edirne Engelli Meclisi Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nilüfer Sivrikaya Tokgöz sundu.

Engelliler adına basın açıklamasını Erol Adem Düzkes okudu. Düzkes, ”Bugün burada, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası vesilesiyle, hep birlikte çok önemli bir konuya dikkat çekmek ve güçlü bir çağrıda bulunmak için toplandık: Engelli bireylerin haklarının korunması ve adaletin sağlanması.
Unutmayalım ki engellilik, bir eksiklik değil; farklılıklarla zenginleşen bir insanlık hâlidir. Ve her birey gibi engelli bireylerin de onurlu bir yaşam sürme, eşit şartlarda eğitim alma, çalışma hayatına katılma, ulaşım, sağlık ve sosyal hizmetlerden faydalanma hakları vardır. Bu haklar bir lütuf değil, birer insan hakkıdır.
Ancak ne yazık ki bugün hâlâ birçok engelli birey, günlük yaşamda ayrımcılığa, dışlanmaya ve hak ihlallerine maruz kalıyor. Sadece fiziksel bariyerler değil, toplumun ön yargıları, duyarsızlığı ve yetersiz altyapı da bizlerin hayatlarını zorlaştırıyor.” dedi.
”Bugün hepimize düşen görev; sadece empati kurmak değil, etkin politikalar üretmek, yasal hakların uygulanmasını sağlamak ve sosyal farkındalığı artırmaya yönelik yoğun çaba harcamaktır. ” diyen Düzkes açıklamasının devamında şunları kaydetti: ”Engellilik konusunda adalet, sadece eşit muameleyle değil, eşit fırsatlarla mümkündür. Unutulmamalıdır ki toplumu oluşturan herkesin engellilik alanında yaşanan sorunlara ilişkin sorumluluğu vardır.
Engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmak adına son yıllarda atılan adımları dikkatle takip ediyoruz. Ancak, erişilebilirlik, istihdam olanakları, eğitime ve sosyal hayata tam katılım gibi alanlarda daha kapsayıcı politikaların hayata geçirilmesini bekliyoruz. Bu konuda hükümetin, sivil toplum kuruluşları ve engelli bireylerin sesini daha çok dinleyerek, çözüm odaklı çalışmalarına devam edeceğini umuyoruz.
Bu hafta boyunca yapılacak etkinlikler, yalnızca farkındalık yaratmakla kalmasın; aynı zamanda kalıcı değişimlerin de başlangıcı olsun.
Bu bağlamda engelli bireylerin haklarının korunması ve desteklenmesi konusunda engellilik alanında savunuculuk yapan Sivil Toplum Örgütleri olarak çağrımız şudur:
Engelli Haklarının Korunması: Engelli bireylerin insan haklarına saygı duyulmalı ve her türlü ayrımcılığa karşı mücadele edilmelidir. Yasal düzenlemelerin etkin bir şekilde uygulanması ve gerektiğinde güçlendirilmesi sağlanmalıdır,
Erişilebilirlik Standartlarının Artırılması: Engelli bireylerin fiziksel çevre, iletişim ve bilgi dâhil tüm yaşam alanlarına erişimini kolaylaştırmak için erişilebilirlik standartları yükseltilmeli; standart oluşturulurken engelli bireylerin katkısı alınmalıdır.
Eğitim ve İstihdam Fırsatlarının Genişletilmesi: Engelli bireylere eğitim ve istihdam fırsatları sunulmalı, böylece toplumun tüm alanlarına katılımları teşvik edilmelidir.
Toplumsal Farkındalığın Artırılması: Ayrımcılığı azaltmak ve engelli bireylerin kabulünü ve desteklenmesini sağlamak için sadece Engelliler Haftası değil yılın tamamında engelli bireylerin yaşadığı zorluklar ve hakları konusunda toplumsal farkındalık çalışmaları arttırmalı ve yaygınlaştırılmalıdır.
Engelli bireylerin insan onuruna yakışır bir yaşam sürdürülebilmesi için devlet ve toplum olarak hepimize düşen ortak görevler olduğu bilinciyle bizleri hayatın her alanına ve sürecine dâhil etmek, desteklemek ve teşvik etmek, ihtiyaç duyduğumuz hizmetleri en etkin ve hızlı bir şekilde sunmak, bizlerin sorunlarını önceleyip çözmek, hizmet sunum mekanizmalarını buna uygun hale getirmek ve sosyal hayata katılımlarımıza destek olmak için birlikte çalışmayı talep ediyoruz.
Bu yaklaşım doğrultusunda yaşantımızın her alanı eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık bakış açısı ile düzenlenmelidir.”


Yorumlar kapalı.