service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne’nin Enez ilçesinde yapılması planlanan ve Şehitler, Işıklı ve Sütçüler köylerini etkileyecek olan  Bentonit Taş Ocağı’nda tepki gösteren Edirne İl Genel Meclisi Enez Üyesi Şenol Kılıç, taş ocağının açılması durumunda birinci sınıf tarım arazisi, ormanlık alanı da kapsayan 10 bin dönüm tarım arazisinin yok olacağını ve bölge halkının ise yaşam kalitesinin düşeceğini ifade ederek 11 Nisan 2023’te Ankara’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ilgili müdürlüğünde taş ocağı ile ilgili değerlendirme toplantısına tüm halkı, siyasi parti il ve ilçe başkanlarını, milletvekillerini konunun takipçisi olmaya davet etti.

Edirne İl Genel Meclisi Enez Üyesi Şenol Kılıç, Edirne’nin Enez ilçesinde yapılması planlanan Bentonit Taş Ocağı hakkında açıklamalarda bulundu. Bahse konu alanın birinci sınıf tarım arazisi olduğunun altını çizen Kılıç, taş ocağının açılması durumunda yaklaşık 10 bin dönüm tarım arazisinin kaybedileceğini ifade etti.

Edirne’nin Enez ilçesine bağlı  birinci sınıf tarım arazisi ve ormanlık alanı da kapsayan 10  bin dönümlük alana Benez Madencilik Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından gerçekleştirilmesi planlanan, Bentonit Ocağı Kapasite  Artışı, Cevher Hazırlama İle Kırma-Eleme, Öğütme Ve Paketleme Tesisi İlavesi’nin ÇED süreci köy halkı itiraz etmişti.22 Mart 2022 yılında halkın tepkisine neden olan proje için 11 Nisan’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı gerçekleştirilecek. Projenin hayata geçmesi durumunda 350 ağacın kesileceği ve birinci sınıf  tarım arazilerini kapsayan 10 bin dönümlük alan zarar göreceği ifade edildi.

Söz konusu projenin yapılması halinde 3 köyü hatta Edirne’yi büyük bir tehlike beklediğini ifade eden CHP İl Genel Meclisi Üyesi Şenol Kılıç, tarımın, hayvancılığın bitmesine neden olacağına dikkat çekti.

“KÖYLÜLER TAŞINMAK ZORUNDA KALABİLİR”

Kılıç; “Bentonit Ocağı Kapasite  Artışı, Cevher Hazırlama İle Kırma-Eleme, Öğütme Ve Paketleme Tesisi İlavesi’nin yapılması halinde Hamzadere sulama kanalının da bu arazinin başında geçtiğini söyledi.

Kılıç , “Bahse konu alan birinci sınıf tarım arazisi. Ayrıca Hamzadere sulama kanalları da hemen bu arazinin başından geçiyor. Bu ocakların açılmasıyla beraber orada tarım son bulacak. 10 bin dönüm birinci sınıf tarım arazisini kaybetmiş olacağız. Ayrıca bu bahse konu alan, üç tane köyümüze çok yakın. Ocaktan çıkacak olan toz bulutlarının bu köylerdeki yaşam kalitesini düşüreceği açıktır. Belki de öyle bir hal alacak ki; köylüler taşınmak zorunda kalacak. Bu bölge yoğun olarak hayvancılığın yapıldığı bir bölge. Binlerce küçükbaş ve büyükbaş hayvan otluyor. Bu bölgede arıcılık da var. Bu bölgede koruma altına alınan boz ırk dediğimiz hayvan nesli de yaşıyor; onların da yok olması söz konusudur. Kısacası bu bir doğa katliamıdır. Tarımın bu kadar anlam ve önem kazandığı günümüzde 10 bin dönüm tarım arazisinin bir şirkettin bentonit ocağı açma girişimiyle son bulması gerçekten çok düşündürücüdür. Bu yeni bir Kazdağları veya  zeytin ağaçlarının yok edilmesi misalidir. Orada binlerce insanı mı düşüneceğiz yoksa bir şirkettin menfaatini mi?”

11 Nisan 2023’te Ankara’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ilgili müdürlüğünde taş ocağı ile ilgili değerlendirme toplantısı yapılacağını ve bölge halkı başta olmak üzere siyasi parti ve STK temsilcilerine süreci yakından takip etme çağrısında bulunan Kılıç açıklamasının devamında şunları kaydetti:”Bununla ilgili ilk değerlendirme yani ÇED toplantısı 22 Mart 2022 tarihinde Enez’in Şehitler Köyü’nde yapılmıştı. Orada yüzlerce insanımız toplantıya katılarak tepkilerini dile getirdi. Bine yakın itiraz dilekçeleri verildi. Fakat şuanda görüyoruz ki o itiraz dilekçeleri kale alınmamış.11 Nisan 2023 tarihinde Ankara’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ilgili müdürlüğünün de bununla ilgili değerlendirme toplantısı yapılacak. Buradan bölge muhtarlarına, siyasi parti ilçe ve il başkanlarına, STK’lara çevre örgütlerine bölgemiz milletvekillerine ve basınımıza görev düşmektedir. Bu süreci çok yakından takip etmeliyiz. Yoksa oldu bitti ile buranın ruhsatı alınır, o bölgedeki insanlarımız ve tarım arazilerimiz yok olur gider.”

PROJE DOSYASINDA DİKKAT ÇEKEN BAŞLIKLAR

Projenin ömrü 57 yıl olarak ifade edilirken, ocak alanından yıllık 100 bin ton malzeme elde edilmesi planlanıyor.  Projeye göre söz konusu alanda beş adet maden ocağı, altı adet pasa depolama, beş adet bitkisel toprak depolama alanı, bir adet kırma-eleme, öğütme ve paketleme tesisi ile idari bina alanı ve bir adet cevher stok kurutma alanı açılması planlanıyor.

750 sayfadan oluşan proje dosyasında  DSİ Genel Müdürlüğü 11.04.2022 tarih ve 2189907 sayılı yazısında “Proje faaliyet alanı içerisinde proje aşamasında olan Şehitler Göleti rezervuar alanı,  ihale aşamasında olan Hamzadere Barajı sulama sahası ve planlama aşamasında olan Işıklı Göleti rezervuar alanının bir kısmı yer aldığı ifade ediliyor.

” İMAR YETKİSİ EDİRNE İL ÖZEL İDARESİNE  AİT”

ÇED Raporundaki bir diğer detay ise proje kabul edildiğinde  imar yönündeki tüm yetkiler Edirne İl Özel İdaresi’nde olduğu belirtiliyor.

Söz konusu dosyada, Proje alanı ile ilgili olarak Edirne Belediye Başkanlığı 852490 sayılı yazısında söz konusu alanın Edirne Belediye mücavir ve yetki alanında bulunmaması, Enez İlçe Belediyesi alanında olmasından dolayı ÇED sürecine katkının Enez Belediyesi tarafından verilmesi gerektiği cevabı alınmıştır. Enez Belediyesi ise sorulan görüşe cevaben 4024 sayılı 01.12.2022 tarihli yazısında ÇED sürecine konu olan alanların Enez Belediyesi imar sahası dışında kaldığı ve mücavir alanda bulunmadığı dile getirilerek, imar yönünden tüm yetkinin Edirne İl Özel İdaresine ait olduğu  belirtiliyor..

Proje dosyasında, proje alanına en yakın konutlar, kuş uçuşu yaklaşık 630 m güneydoğusunda bulunan Şehitler Köyü konutlarıdır. ÇED Alanı 1’in kuş uçuşu yaklaşık 1.900 km kuzeydoğusunda Işıklı Köyü konutları bulunmaktadır. ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ ÇED Alanı 1’in kuş uçuşu yaklaşık 2.300 m kuzeybatısında bulunmakta olup ‘Çandır Köyü Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ ise ÇED Alanı 1’in kuş uçuşu yaklaşık 330 m kuzeydoğusunda ve ÇED Alanı 2’nin kuş uçuşu yaklaşık 470 m kuzeybatısında yer aldığı ifade ediliyor.

Proje dosyasında dikkat çeken bir diğer konu ise  Proje alanının batısında 5 km mesafede Çavuşköy Göleti, 4 km güneybatısında Umurbey Göleti ve 2,6 km doğusunda Sütçüler Göleti bulunduğu ifade ediliyor. Makbule TUNÇ

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Edirne’nin Enez İlçesine Bağlı Üç Köyü Yok Edecek Proje

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Edirne Gerçek Gazetesi - Edirne'nin Gerçek Sesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin