featured

Edirne’de Başıboş Atlarla İlgili Tartışma Sürüyor…

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın sahipsiz atların Tarım İl Müdürlüğü’nün görevi olduğu yönündeki açıklamasının aksine, kedi, köpek gibi hayvanlarla birlikte sahipsiz veya güçten düşmüş tüm hayvanların korunması, bakılması, gözetimi ve bu tür hayvanlarla ilgili yapılacak iş ve işlemlerin mevzuat gereğince yerel yönetimlere ait olduğu ifade edildi.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Başkan Gürkan’ın geçtiğimiz hafta yaptığı açıklama üzerine yanıt olarak şu ifadelere yer verdi: “Edirne Belediye Başkanlığı’nın başıboş atlar ile ilgili 31.03.2022 tarihli basın açıklamasına istinaden
; öncelikle mevzuatımızda sokak hayvanı şeklinde bir tanım bulunmayıp, söz konusu hayvanlar sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanlar olarak tanımlanmaktadır.

 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında Sahipsiz hayvan: Barınacak yeri olmayan veya sahibinin ya da koruyucusunun ev ve arazisinin sınırları dışında bulunan ve herhangi bir sahip veya koruyucunun kontrolü ya da doğrudan denetimi altında bulunmayan evcil hayvanlarıifade etmekte olup madde tanımında sahibi olmayan, başıboş vaziyette , sahibinin kontrolü ve mülkiyeti dışında bulunan bütün hayvanlar sahipsiz hayvan olarak tanımlanmakta ve kabul edilmektedir.

Yine aynı Kanun kapsamında: Güçten düşmüş hayvanise: “Bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıkları haricinde yaşlanma, sakatlanma, yaralanma ve hastalanma gibi çeşitli nedenlerle fizikî olarak iş yapabilme yeteneğini kaybetmiş binek ve yük hayvanlarını ifade etmekte olup bu kapsamdaki hayvanlar için sahipli ya da sahipsiz olmasına bakılmaksızın güçten düşmüş hayvan olarak belirtilmektedir.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında:Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan büyükşehir ilçe belediyeleri ile diğer belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kurar.” ve “Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlar ve eğitim çalışmaları yapar.” Son olarak: “Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı  şekildeyerel yönetimlerce  kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. hükümlerineistinaden anılan hayvanlar kedi, köpek gibi hayvanlarla sınırlı olmayıp sahipsiz veya güçten düşmüş tüm hayvanların korunması, bakılması, gözetimi ve bu tür hayvanlarla ilgili yapılacak iş ve işlemlerin Yerel Yönetim Birimlerine ait olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca başıboş atlarla ilgili çeşitli belediyelerce bu hayvanların, toplatılması, bakımının yapılması vb. örnek, güzel uygulamalar basında da zaman zaman yer almaktadır.

Yukarıda belirtilen tanımlamalar dışında; Kurumumuzca yetki ve sorumluluğunda yer alan sahipli 896 adet tek tırnaklıhayvana ilişkin mikroçip takılmış olup bu hayvanlarınBakanlığımız veri tabanına kayıt edilmesi işlemleri gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kanunda yer alan diğeradli/idari yasal yükümlülükleri Kurumumuz eksiksiz yerine getirmekte olup, diğer ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde çalışmaya devam edecektir.”

GÜRKAN NE DEMİŞTİ?

Edirne Belediye Başkanı Recep Ğürkan, geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında kentte başı boş dolaşan atlar hakkında sosyal medyadan bazı kişilerin kendisine ulaştığını aktararak şunları söylemişti: “Sosyal medyadan hayvanseverler bana ulaştı. ‘Tarım İl Müdürlüğü’nü aradım’ belediyenin görevi demiş. Onun söylediğini söylüyorum. Doğa Koruma Milli Parkları aradım’ diyor, o da belediyenin görevi diyor. Allah aşkına ya, at ne zaman sokak hayvanı oldu da belediyenin görevi oldu. Gerçekten ayıp ya. Belediyeye saygınız yok, anlıyorum. Canlıya saygınız olsun. Şunu anlarım, ‘İmkanımız yok, aracımız yok, personelimiz yok, destek olun, bu anlaşılır bir şey. Bunda yanlış bir şey de yok yanlış bir şey de yok. Ama her sıkıştığınızda  her kötü bir şey olduğunda belediyenin görevi. Atlar Tarım İl Müdürlüğü’nün görevi. Tarım İl Müdürlüğü görevini yapsın. Ben nasıl sokak hayvanlarına çip takıyorsam Tarım İl Müdürlüğü de atlara çip takmak zorunda. Kayıt altına almak zorunda” .

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Edirne’de Başıboş Atlarla İlgili Tartışma Sürüyor…

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Edirne Gerçek Gazetesi - Edirne'nin Gerçek Sesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin