featured

Veli-Der’den Yüz Yüze Eğitimde Ara Raporu

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Öğrenci Veli Derneği (Veli -Der), salgında yüz yüze eğitimde ara tatil dönem raporunu açıklayarak Edirne’ de özellikle dezavantajlı bölgelerdeki 8 okuldan en az 55 öğrencinin eğitim hayatının dışına çıktığını belirterek, yine bu okullarda parçalı devamsızlık yapan öğrenci oranının da 70-80 arasında olduğuna dikkat çekti.
Edirne’deki derneğin kendisini feshederek şube olmasıyla ülke genelindeki şube sayısı 21’eulaşan Öğrenci Veli Derneği (Veli -Der) salgında yüz yüze eğitimde ara tatil dönem raporunu kamuoyu ile paylaştı.
VELİ DER Edirne Şube Başkanı Benay Gürsel, salgında yüz yüze eğitimde ara tatil dönem raporunu açıkladı. 10 hafta boyunca velilerin, çocukların, öğretmenlerin, tüm eğitim emekçilerinin salgında bir defa daha yalnız bırakıldığını öne sürdü. Dönem raporunu paylaşan Gürsel şunları aktardı:
SALGINDA YÜZ YÜZE EĞİTİMDE ARA TATİL DÖNEM RAPORU
“6 Eylül’ de yüz yüze eğitimin başladığı günden bugüne 10 hafta geçti. Salgın hiç yaşanmamış; vakalar, can kayıpları yaşanmaya devam etmiyormuş gibi alınmayan önlemlerle on hafta yaşadık. Biz veliler, çocuklarımız, öğretmenler, tüm eğitim emekçileri salgında bir kez daha yalnız bırakıldık.
6 Eylül’ den bugüne yüzlerce sınıf karantinaya alındı. Yüzlerce eğitim emekçisine ve çocuklarımıza (+) tanısı konuldu. Tespit edebildiğimiz en az 22 eğitim emekçisi salgında yüz yüze eğitimde Covid-19 nedeniyle yaşamını kaybetti. Hayatını kaybeden eğitim emekçilerinin ailelerinin, meslektaşlarının, öğrencilerinin acısını paylaşan tek bir açıklama dahi yapılmadı. İl il karantinaya alınan sınıfların, (+) tanısı konulan, temaslı olan öğrencilerin, eğitim emekçilerinin bilgisi paylaşılmadı.
“SALGINDA YÜZ YÜZE EĞİTİMDE NELER YAŞADIK?”
Ek derslik, yeterli sayıda okul yapımı sağlanmadı. Bu dönemde derslik sayısının artırımı bekleniyorken, Edirne’de Gazi İlkokulu depreme dayanaksız raporu sonrasında yıkılıp yerine otopark yapılması uygun görüldü. Başka bir mahalle okuluna aynı isimle taşınan okul, dezavantajlı bölge okulları arasında okul terki yaşanan en yüksek sayıya sahiptir. 241 öğrenci sayısı olan okulda en az 27 çocuk sürekli devamsızdır.
Yeterli öğretmen ataması yapılmadı. Ders süreleri kısaltılmadı. Sınıflar seyreltilmedi. Hijyen, fiziki mesafe, havalandırma ile ilgili önlemler alınmadı. Salgında yardımcı personel sayısı daha da artırılması gerekirken 2020-2021 eğitim öğretim yılından önce İŞKUR tarafından MEB’ e 90 bin kadro ayrılmasına rağmen salgında yüz yüze eğitimde yalnızca 42 bin kadro ayrıldı. Edirne’de bir önceki dönemde 560 temizlik personeli alındığı halde bu yıl sadece 188 personel görevlendirildi. Güvenlik zafiyeti ise özellikle yatılı yurtlarımızda ve dezavantajlı bölge okullarında devam etmektedir. Güvenlik personelinin yerine okul polisi görevlendirilerek bir okulumuzun içinde polis odası kurulmuş, kapısına polis logosu yapıştırılarak, okulun bir bölümü karakol haline dönüştürülmüştür. Okul polisinin yetki ve çalışma alanlarının ne olduğunu bizler de merak etmekte ve açıklama beklemekteyiz.
Yüz yüze eğitimde alınması gereken önlemler için ayrılmayan kaynaklar salgının başından itibaren olduğu gibi öğrenci ve okullar için kullanılmadı. Edirne’de hala kantin fiyatları yüksekliğini korumakta, bir düzenlemeye gidilmemektedir. Ücretsiz su ve ücretsiz yemek öncelikle dezavantajlı bölge okulları için zorunlu gerekliliktir. Şehir içi ulaşım ücretleri öğrenciler için çok pahalıdır. Okul terk nedenlerinden biri de budur. Üniversite öğrencileri toplu ulaşımın yurt bölgesiyle okulları arasında sağlıklı ve düzenli olmaması nedeniyle devamsızlık yapmak durumunda kalmaktadır.
Yayınlanan verilerde son bir yılda öğrenci sayısının 155.938 azaldığı yer aldı. Ciddi bir okul terki sorunu somut bir gerçeklik iken öğrencilerin okullara dönüşü için gerekli önlemler alınmadı ve son yayınlanan verilerle bu sayı 675 bine ulaştı. Edirne’ de ise özellikle dezavantajlı bölgelerdeki 8 okuldan (ilkokul ve ortaokul) bizim ulaştığımız sonuçlara göre en az 55 öğrenci eğitim hayatının dışına çıkmıştır. Yine bu okullarda parçalı devamsızlık yapan öğrenci oranı % 70-80 arasındadır. (öğrenci haftanın 2 günü geliyor diğer hafta hiç gelmiyor ya da 1 gün gelip 3 gün gelmiyor gibi.)
MEB, 1-3 Aralık’ta Milli Eğitim Şurası’nın gerçekleşeceğini açıkladı Şura başlıkları arasında “Salgın ve Eğitim” yer almadı. Yapılan açıklamalar sonrası Şura’nın temel gündemlerinden birinin okul öncesinde 4-6 yaşta Kuran kurslarının zorunlu eğitim kapsamına alınacağı başlığı olacağı kesinleşti.
2020-2021 eğitim öğretim yılına sayılı günler kala servis araçları yönetmeliği değiştirildi. Çocuklarımızın sağlıklı ve güvenli bir şekilde okullara ulaşması fiilen ve hukuken engellendi. Salgına rağmen ulaşımın kamusal, ücretsiz ve kamu görevlileri eliyle gerçekleştirilmesi için adım atılmadı. Kapatılan 17 bini aşkın köy okulunun açılmaması sonucunda taşımalı eğitimle okullarına ulaşmaya çalışan Afyon’ da 5 çocuğumuzu, servis aracının devrilmesi sonrası Kocaeli’ de 4 yaşamı kaybettik.
“BİRLİKTE SES OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ”
MEB, taslak ders kitaplarının incelenmesine dönük kriterleri güncelledi. “Milli ve manevi değerler gözetilmeli ve toplumun giyim ve hayat tarzı gerçekliğe uygun yansıtılmalı” muğlak maddesi ile kitap yazarları ve yayınevleri baskı altına alındı.
Öğrenci Veli Derneği olarak eğitimde yaşanan devasa sorunları yok sayarak 1-3 Aralık’ ta gerçekleştirilecek olan 20. Milli Eğitim Şurası öncesi gerçek sorunlarımızı gündem yapacak ve alternatif bir Şura gerçekleştireceğiz. Çocuklarımızın yaşadığı bu karanlık tabloya son demek için çocuklarımızın eğitim hakkını ve geleceğini doğrudan etkileyecek olan kararların biz velilere rağmen alınamayacağını birlikte haykırmak için tüm velileri, geleceğimizden endişe duyan herkesi Şura öncesi birlikte ses olmaya çağırıyoruz.” Kaynak: Edirne Gerçek Gazetesi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Veli-Der’den Yüz Yüze Eğitimde Ara Raporu

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Edirne Gerçek Gazetesi - Edirne'nin Gerçek Sesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin