featured

2022 Yılının son Meclisi

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuarı Edirne Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantı öncesinde Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 88. yıl dönümü ve “Kadın Hakları Günü” nedeniyle kadın belediye meclis üyelerine çiçek takdim etti.

Türk kadınının dünyadaki birçok kadından önce seçme ve seçilme hakkına kavuştuğunu belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bundaki en büyük pay Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün. Önce 1930’da yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkı verilmesi, sonra 1934’te milletvekilliğinde seçme ve seçilme hakkı verilmesi gerçekten Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk kadınına verdiği değerin ve saygının çok önemli bir göstergesidir. Ama bugün ne noktada olduğumuza da bir bakmak gerekiyor. 6 yaşındaki bir kız çocuğunun hangi gerekçe ile olursa olsun evlendirilmiş olması kabul edilebilir bir durum değil. Bunu hangi gerekçe ile yaparsanız yapın 6 yaşındaki bir kız çocuğu hiçbir şekilde evlendirilemez” dedi.

1934’te Türk Kadınına verilen seçme ve seçilme hakkı ile 1935’te yapılan ilk seçimlerde Türkiye’den 18 kadının meclise girdiğini belirten Gürkan, “Bunlardan birisi de Edirne Milletvekili Dr. Fatma Şakir Memik. Bununla gurur duyuyoruz. Edirne’nin bu konuda bir ilki daha var. Türkiye’nin ön seçimle meclise giren ilk kadın milletvekili Edirne Milletvekili Türkan Seçkin. Bugün Saat 17.00’de Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuvarı’nda, yaşamından kesitlerin yer aldığı fotoğraf sergisinin açılışını gerçekleştireceğiz. 1965 seçimlerinde birçok kadın parlamentoya girmiştir ama Edirne Milletvekili Türkan Seçkin, Türkiye’de ön seçimle parlamentoya giren ilk kadın milletvekilidir” diyerek, belediye meclis üyelerini sergi açılışına davet etti.

100. YIL ANITI

Cumhuriyetin 100. yılına girdiklerini belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Cumhuriyetin 100. yılı anısına gelecek nesillere gururla ve heyecanla hatırlayacağı muhteşem bir eser bırakmayı istediklerini söyledi. Bu nedenle bir Fikir Projesi Yarışması düzenlemek istediklerini belirten Gürkan, “Gerçekten de muhteşem bir yüzyıl. Türk milleti Cumhuriyet çatısı altında eşit ve özgür bireyler olmayı yaşadı, öğrendi hem de Cumhuriyetimizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarma hedefine her gün dolu dizgin yürümeye devam ediyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında, gelecek nesillerin gururla ve onurla hatırlayacağı Cumhuriyetin 100. Yılı Anıtı yaptırılmasını arzu ediyoruz. Bununla ilgili bir jüri oluşturmak, bir fikir projesi yarışması düzenlemek ve ardından yapımını tamamlayarak, 29 Ekim 2023’te Cumhuriyeti’mizin 100. yılında hep beraber açılışını yapmak isteriz. Tıpkı Kurtuluşunun 100. Yıl Anıtı’nda olduğu gibi” ifadelerine yer verdi.

Cumhuriyetin 100. Yıl Anıtı ile ilgili Fikir Projesi Yarışması düzenlenmesi ve bir Anıt Heykel yaptırılması maddesi oybirliği ile kabul edildi.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
2022 Yılının son Meclisi

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Edirne Gerçek Gazetesi - Edirne'nin Gerçek Sesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin