featured

Özel Hastaneler Yönetmeliğine Tepki

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Bakanlığı tarafından 6 Ekim’de Özel Hastaneler Yönetmeliği’ndeki serbest çalışan hekimlerin mesleklerini istedikleri gibi icra edebilmelerini engelleyen değişikliğe tepkiler sürüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın bir ay aradan sonra ilk kez konuyla ilgili açıklama yaptı.
Özel Hastaneler Yönetmeliği ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmelik, değişiklik yayınlandıktan üç ay sonra yürürlüğe girecek. Ancak bazı özel hastaneler yönetmeliği fiili uygulamaya başladı. Cerrahlardan hastanelerinde ameliyatları yapabilmesi için yıllık 400 bin dolar, 1,3 milyon dolar sözleşme ücretleri talep eden özel hastaneler var.
Yönetmeliklerdeki değişiklikler, herhangi bir kamu ya da özel hastanede değil, serbest çalışmayı tercih eden hekimlerin istedikleri hastanede ameliyat, doğum, hasta yatırmalarının önünü kesiyor. Hastaların da hekim seçme özgürlüğünü engelliyor.
Düzenlemelerle ayrıca, hastanın bilgilerinin tedavi olacağı özel hastane veya tıp merkezine, Muayene Bilgi Yönetim Sistemi (MBYS) üzerinden gönderilmesi gerekiyor. Bununla hasta verilerinin yine hukuka ve mesleki deontoloji kurallarına aykırı olarak aktarımı isteniyor.
Koca: Muayenehaneleri değil, hastaneleri düzenliyoruz
Hangi kamu yararı gözetilerek ya da nasıl bir ihtiyacı karşılamak amacıyla yapıldığı anlaşılamayan yönetmelikle ilgili Koca’dan ilk açıklama dün geldi. Bakan açıklamasında, yanlış anlaşıldıklarını, yönetmeliğin 7 bin muayenehaneye değil, özel hastanelere olduğunu öne sürdü.
Sağlık turizmi için gelenler dahil tüm işlemleri kayıt altına almak istediklerini söyleyen Koca, şunları dedi: “Özel hastanelerin planlamayı muayenehane hekimliği üzerinden delmesini istemiyoruz. Çünkü son dönemde muayenehane hastaneleri oluşmaya başladı. Kimse tedirgin olmasın. Biz hastamızın ve yurtdışından gelen hastanın kayıt altına alınmasını istiyoruz. Özel hastanede yapılan uygulamanın kim tarafından yapıldığını ne yapıldığını bilmek istiyoruz.”
Türk Tabipleri Birliği (TTB) konuyla ilgili açıklamasında yönetmeliğin uygulanması için üç aylık süre verilmesine rağmen çoğu özel hastanenin yayımlandığı günden itibaren uygulamaya başladığını ve ameliyathanelerini serbest hekimlerin kullanımına kapattığını söyledi.
Yönetmeliğin tam olarak muayenehane hekimlerinin serbest çalışma haklarını gasp edecek şekilde düzenlendiği belirtilen açıklamada, şunlar dendi: “Yönetmeliğin dayattığı ve nasıl belirlendiği anlaşılamayan kotalar serbest hekimlerin ameliyat yapabilmelerini neredeyse imkansız bir hale getirmektedir. Üstelik yeterli kadro olmaması durumunda mesleğini serbest hekimlik uygulamasıyla sürdürmek isteyen meslektaşlarımıza bir çözüm de gösterilmemiştir.”
Bakanlığın planlarına uymayan özel hastanelere yaptırımlar uygulayabileceklerini hatırlatan açıklama, “Özel hastanelerin kayıt dışı çalışmalarını kontrol altına almanın yolu serbest hekimlerin ameliyat yapmalarını engellemek değil, özel hastaneleri denetlemek olmalı” diye devam etti.
Özel hastanelerde kayıt dışı işlemler yürütülmesi ve kontrol edilememesinin bakanlığın denetleme mekanizmalarındaki zafiyeti ya da hatasını gösterdiği vurgulanan açıklamada, “Kamu ve üniversite hastanelerinde çalıştıkları halde özel hastaneyi kullanan hekimlerin var olduğunu ileri sürerek muayenehane sahibi hekimlerin ameliyat yapmalarının engellenmesi mantık ve hukuk dışıdır” dendi.Haber Merkezi

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Özel Hastaneler Yönetmeliğine Tepki

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Edirne Gerçek Gazetesi - Edirne'nin Gerçek Sesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin