featured

“Ölümleri Durdurmaya Çağırıyoruz”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne’nin İpsala ilçesi Paşaköy Köyü mevkiinde 19 göçmenin donarak hayatını kaybetmesine tepkiler gelmeye devam ediyor. HDP Edirne İl Eşbaşkanı Osman Bozkurt, “Türkiye ve Yunanistan başta olmak üzere İran, Irak, AB ve BM’yi ölümlere yol açan politikalarını geri çekmeye ve Yunanistan sınırında donarak ölümleri durdurmaya çağırıyoruz.”dedi.

 

Türkiye sınırına itilen 19’unun İpsala yakınlarında donarak yaşamlarını yitirmesi üzerine Yeşiller Sol Gelecek Partisi İl Örgütü eş sözcüsü Hanım Güzel, Türkiye İşçi Partisi İl Başkanı Betül Okuyan ve HDP Merkez disiplin kurulu üyesi Av. Abdurrahman Öztürk’ün de katılımıyla  HDP Edirne il örgütü binasında bir toplantı düzenledi.
 Basın açıklamasını HDP Edirne İl Eşbaşkanı Osman Bozkurt okudu.
Bozkurt yaptığı açıklamada, “Bu gün parti eş başkanımız Selahattin Demirtaş ve onun izinde bütün tutsaklar bu savaş politikası neticesinde esir durumdalar. Onlara da bir an önce özgürlük talebimizdir. Halkların demokratik partisi göçmen ve mülteciler komisyonu hazırladığı metni sizlerle paylaşıyoruz.” diyerek şunları söyledi.   

“Yunanistan Türkiye sınırındaki 19 göçmen donarak öldüler, geri gönderme merkezinde tutulan göçmenler Avrupa Birliğine baskı amaçlı olarak Yunanistan sınırını geçmeye zorlanmaktadır. Türkiye’nin sınıra bıraktığı göçmenlere Yunanistan kolluk güçlerince işkence yapılarak ve özellikle soğuk hava koşullarında üzerlerindeki kıyafetler çıkarttırılıp geri Türkiye’ye bırakılmaktadır. 01.02.2022 tarihinde Yunanistan kolluk güçleri tarafından kıyafetleri alınarak Türkiye sınırına bırakılan göçmenlerin 19’u donarak yaşamını yitirmiş ve geriye çırılçıplak soyulmuş ceset fotoğrafları kalmıştır. İnsan Hakları Bildirgesinin 1. Maddesi olan ‘yaşam hakkı’ iki devlet sınırında göz göre göre ihlal edilmiş bulunmaktadır. Yaklaşık bir yıldır her hafta 200 ile 300 mülteci Yunanistan sınırını geçişe zorlandıklarını, Yunanistan kolluk güçlerinin de göçmenlere işkence kötü muamele yaparak Türkiye sınırına geri bıraktığını onlarca tanığın anlatımlarımdan dinliyoruz.  Göçmenlere yönelik işkenceye, ölümlere neden olan Türkiye ve Yunanistan’ın ilgili kurumları bu insanlık dışı uygulamaya son vermek, uluslar arası sözleşmelerden yükümlükleri yerine getirmek başta can güvenliği olmak üzere insan hakları riayet etmek zorundadır.
Ayrıca Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’in sesiz kalarak bu uygulamaları teşvik ederek göçmen ölümlerinde siyasi sorumluluğu olduğunu tekrar vurguluyoruz. AKP-MHP’nin uyguladığı savaş politikaları her geçen gün insanları yerinden, yurdundan ediyor ve kitlesel göçlere neden oluyor. Savaşın maliyeti Türkiye halklarına fatura edilirken toplumsal gerginlik artıyor ve halk mutlak yoksullaşıyor.Türkiye ve Yunanistan başta olmak üzere İran, Irak, AB ve BM’yi ölümlere yol açan politikalarını geri çekmeye ve Yunanistan sınırında donarak ölümleri durdurmaya çağırıyoruz.”Kaynak: Edirne Gerçek Gazetesi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“Ölümleri Durdurmaya Çağırıyoruz”

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Edirne Gerçek Gazetesi - Edirne'nin Gerçek Sesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin