featured

“Farkındalık Asla Yetemez, Eylem Bekliyoruz!”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Otizim Dernekleri Federasyonu, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla, “Otizm İçin Sadece Farkındalık Asla Yetmez, Eylem Bekliyoruz!” başlığı ile açıklama yaptı.

ODFED Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada; “Otizmli birey aileleri olarak, pandemi sürecinde çocuklarımızın sağlığına ve geleceğine dair endişelerimiz günden güne artıyor. “Benden sonra çocuğuma ne olacak; kim bakacak?” sorusu hayatlarımızda hep varken; pandemi koşulları uzak gelecek olarak duyduğumuz bu kaygıyı hızla bugünümüze çekmiş ve yeni sorumuz ve sorunumuz: “Covid’e yakalanırsam çocuğumla kim ilgilenecek?” olmuştur. Yaşadıkları her an bu sorunun cevabını açık ve net şekilde veremedikleri için kaygı duyan binlerce ailemiz var. Aynı aileler, dertlerini anlatamayan, sosyal ilişkilerinde sorun yaşayan, takıntı ve öfke nöbetleri geçirebilen otizmli çocuklarının Covid 19’a yakalanması durumunda; hastanede tedavi görmelerinin ne kadar zor olabileceğini biliyor, yaşanabileceklerden kaygı duyuyorlar.

Bu süreçte, her gün çocuklarımızın geleceğinden çalmanın üzüntüsünü de yaşıyoruz. Erken tanı, kaynaştırma eğitimi ve yoğunlaştırılmış özel eğitim ile otizmli çocukların bağımsız yaşama becerilerinde büyük yol kat edilebilirken, pandemi sürecinde hem sosyal hayattan uzak kaldılar hem de eğitimleri kritik şekilde kesintiye uğradı. Eğitimden ve sosyal yaşamdan uzak; takıntı seviyesinde bağlı oldukları günlük rutinleri değişmek zorunda kalan otizmli çocuklarımızın problem davranışlarının ve öfke nöbetlerinin arttığını biliyoruz”ifadeleri kullanıldı.

ODFED talepleri ise şöyle;

Otizmli bireyler, aileleri ve onlara eğitim veren öğretmenleri öncelikli aşı programına alınmalıdır

Öfke krizi geçiren otizmliler için 112 Acil Yardım Hizmetleri kapsamında müdahale edebilecek ekipler oluşturulmalıdır.

Başta büyük şehirler olmak üzere, çocuk ve yetişkin yatılı psikiyatri klinikleri oluşturulmalıdır.

Ülke genelinde erken teşhis altyapısı tüm vatandaşlara eşit olarak sağlanmalıdır.

Erken tanı için otizm müdahale protokolü hazırlanmalı ve uygulanması sağlanmalıdır.

Teşhis sonrası aileye psikolojik destek sağlanmalı ve kendilerini bekleyen süreçler hakkında bilgilendirme/yönlendirme yapılmalıdır.

Yerel yönetimlerin “Gündüzlü ve Geçici Bakım Merkezleri” oluşturmaları sağlanmalıdır.

Kaynaştırma/Bütünleştirme öğrencilerine “Kolaylaştırıcı Personel” uygulaması için ilgili bölümlerde eğitim gören lise ve lisans öğrencileri zorunlu staj uygulaması ile kullanılabilmeli. Böylece ülke genelinde yaygınlaşması sağlanmalı ve sosyal adaleti içerecek şekilde maliyeti ailelere yüklenmeden uygulanabilmelidir.

İş Kur danışmanlık hizmetleri otizmli bireyleri de kapsayacak şekilde genişletilmeli; “Destekli İstihdam Uygulama Uzmanları” yetiştirilmeli; işyerleri ve işverenlerin destekli istihdam konusunda bilgilenmesi ve işbirliği yapması sağlanarak otizmli bireylerin istihdam oranları artırılmalıdır.

EKPSS’de özel gereksinim durumları göz önünde bulundurularak mevcut haliyle adil olmayan sınav sisteminin acilen düzenlenmesi sağlanmalıdır.

Otizmli bireylerin yasal mevzuatta tanımlı haklarından; kişi ve kurumların inisiyatiflerine bağlı olmaksızın yararlanabilmesi için uygulamalar denetlenmeli; haklara erişimin önündeki engeller tespit edilerek gerekli önlemler alınmalıdır.

Otizmin olmazsa olmazı özel eğitimin büyük ölçüde gerçekleştirildiği rehabilitasyon merkezlerinin eğitim personelinin ve verilen eğitimin niteliğinin artırılması için gerekli çalışmalar yapılmalı; özel eğitim desteği süreleri mutlak suretle artırılmalıdır.”Kaynak: Edirne Gerçek Gazetesi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“Farkındalık Asla Yetemez, Eylem Bekliyoruz!”

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Edirne Gerçek Gazetesi - Edirne'nin Gerçek Sesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin