“Çiftçimizin Nakit Paraya İhtiyacı Var”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

14 Mayıs Çiftçiler Günü kapsamında Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arabacı, Atatürk Anıtına Çelenk sunumu gerçekleştirdi. Arabacı; “Diğer bir önemli noktada destek ödemelerinden Yağlı Tohumlar fark destekleri askıya çıkmış ancak henüz ödenmemiştir. Ayçiçeği,Çeltik ve Mısır ekilişlerini yapan çiftçimizin şuan nakit paraya ihtiyacı vardır. Bu destek ödemelerinin de en kısa zamanda ödenmesini talep ediyoruz.” dedi

14 Mayıs Çiftçiler günü çiftçilerin eksiklerini ve yapılması gerekenlere dikkat çekmek amacıyla kutlandığını ifade eden Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arabacı, “14 Mayıs 1946 Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun kuruluş tarihidir. Bu kuruluşun kısa adı İFAB’ tır. Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun kuruluş günü olan 14 Mayıs yalnız bizde değil kuruluşa üye bütün ülkelerde Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır.”dedi.

Üreten çiftçilerin Özel Tüketim Vergisi gibi kalemleri ödemesi hiç adil olmadığını söyleyen Arabacı açıklamasının devamında şunları kaydetti: “İçinde bulunduğumuz COVİT19 salgını dolayısıyla bu yıl kutlamalar, ülkemiz genelinde uygulanan sokağa çıkma yasakları sebebiyle maalesef yapılamamaktadır. Bu zor günlerin inşallah ülkemizde ve tüm dünyada en kısa zamanda atlatılacağına inancımız sonsuzdur. Bu zor ve sıkıntılı süreçlere rağmen çiftçilerimiz tarımsal üretim faaliyetlerine durmadan devam etmektedir. Bizlerde dün olduğu gibi bugünde, yarında üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.Ancak gerçek olan şu ki, bu salgın bir kez daha tarım ve gıdanın anlamını, kendi kendine yeten bir ülke olmanın önemini bir kez daha bizlere çok net bir şekilde göstermiştir.

Tarım sektörünün sürdürülebilir rekabet gücüyle üretime devam edebilmesi ve küçük üreticilerin faaliyetlerini sürdürebilmesi ancak üretim girdi fiyatlarını azaltma ve katma değeri yüksek ürünlerin üretimi ile mümkündür. Bunun için üreticilerimiz için Devlet destekleri arttırılmalı, ilaçta KDV düşmeli, elektrik faturaları gözden geçirilmeli, gübre fiyatları için çalışma yapılmalı ve çiftçinin aldığı mazotta ödediği KDV ve ÖTV kalemleri için çalışma yapılmalıdır. Gece gündüz, soğuk sıcak demeden ülke ekonomisi için üreten çiftçimizin Özel Tüketim Vergisi gibi kalemleri ödemesi hiç adil değildir.” 

“Üreticimiz ürettiği malı değerinde satmak, refah seviyesini yükseltmek istiyor.”diyen Arabacı;”  Gıda sektöründe fırsatçılığı yapan aracılar ve sanayiciler olmaktadır. Bunların tespit edilmesi ve çözüm bulunması biz üreticilerin en büyük isteğidir. Bugün market raflarına baktığımızda en basiti un fiyatları, yağ fiyatları, bakliyat fiyatları en az 2 katına çıktı, ama bizlerin satış fiyatları değişmedi ki. Çiftçi için her zaman TMO ithalat silahını kullanırken, aracılar, sanayiciler ve perakendeciler için neden herhangi bir önlem alınmamaktadır. Bizlerde ülkemizde enflasyon rakamlarının düşmesini çok istiyoruz, ama bu rakamların düşmesi için baskı yapılan tek sektör bir ülkenin bel kemiği ve geleceği olan Tarım Sektörü ve çiftçilerimiz olmamalıdır. Markette ürünlere her gün zam geliyor, Traktör – Biçerdöver Fiyatları her gün artıyor, Gübre – İlaç – Mazot – Elektrik zaten artıyor, demir fiyatları ve ekipmanfiyatları onlarda artıyor yani aklınıza ne gelirse gelsin çok rahat bir şekilde artabiliyor. Ama ne yazık ki; ilginçtir biz çiftçilerin ürünlerinin fiyatları hep yerinde hatta geri gelmektedir. Bu yıl artan bu maliyetlere karşı Çeltik üreticisi düşen fiyatlar karşısında çok ciddi zararlar etmiştir, buğday fiyatları yine aynı yerde saymaktadır. Peki ya hayvancılık; et süt fiyatları raflarda artıyor ama çiftçimiz aylardır aynı fiyatlara hayvanını satıyor ama yem fiyatları yeri geliyor ayda iki kere zamlanıyor. Velhasıl Hayvancılık bitiyor, Tarım son günlerini yaşıyor. Çok acıdır kiyerlerimizi artık büyük şirketler ve yabancılar satın alıyor. Çiftçimiz artık işlerini büyütemiyor tam tersine küçülüyor. Bugün biz tarımsal üretim yaparken bize mal ihraç eden ülkeler, yarın bizde tarım bitince,üretim olmayınca işte o zaman Buğday, Çeltik, Ayçiçek fiyatlarını  hergün arttıracaklar, aynı bu sezon gübre fiyatlarını her gün arttırdıkları gibi. Ama o zaman iş işten geçmiş olacaktır…

Buğday hasadının yaklaştığı bu günlerde Ramazan Bayramından sonra hububat fiyatlarının açıklanacağı söylenmektedir. Dünya Buğday fiyatları rekor üstüne rekor kırmaktadır, en son yapılan ithalat ihalesinde buğdayın tonu bize 303 Dolardan gelmiştir ki şuan bu fiyatlar daha da artmıştır. Üretimin devam ettiği bu süreçte gübre fiyatları, ilaç fiyatları en az iki kat artmış, mazot ve elektrik girdileri zaten çiftçimizin belini büküyor. Değerli Yöneticilerimizden, Tarım Bakanlığından ve TMO dan bunları görerek fiyat açıklamasını istiyoruz.

2021 yılında destek miktarları üretimi arttırmaya yönelik olarak yükseltilmelidir ve bu sezon yapılacak tüm ürünlerin ekilişlerininnerdeyse tamamlandığı şu günlerde üreticimiz alacağı destek miktarını bilmemektedir. Çiftçimiz artık bu destek miktarlarını sezon öncesi bilse ve buna göre ekim planını yapsa çok daha güzel ekim planlaması yapılacaktır. Kaldırılan Buğday ve Arpada yeşil ot desteği, üretimi ve hayvancılığı nasıl arttırabiliriz diye konuştuğumuz bu dönemde kesinlikle devam etmelidir.

Diğer bir önemli noktada destek ödemelerinden Yağlı Tohumlar fark destekleri askıya çıkmış ancak henüz ödenmemiştir. Ayçiçeği,Çeltik ve Mısır ekilişlerini yapan çiftçimizin şuan nakit paraya ihtiyacı vardır. Bu destek ödemelerinin de en kısa zamanda ödenmesini talep ediyoruz.

Tarımın ve gıdanın savunma sanayisi kadar önemli olduğu, herkesin eve hapsolduğu, işlerini evden yürüttüğü bu günlerde bile üreticimiz ülkemiz ve halkımız için her türlü zorluğa, riske rağmen üretmeye devam ediyor, devam edecektir. Üreticimizin Sadece isteği değer görmek ve desteklenmektir. Pazarlarda, manavlarda ve marketlerde gıdalarımız hiç eksilmesin diye, güzel ülkemizin aydınlık güzel günleri için çiftçimiz el ele omuz omuza üretmeye devam edecektir.

Unutmayalım ki Türkiye gıdada kendi kendine yeterli sözünün gerçekleşmesi için üretmemiz gerekiyor. Buda Ancak İthalatla değil, üretimle gerçekleşebilir.

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Eğer milletimizin büyük çoğunluğu çiftçi olmasaydı, biz bu gün dünya üzerinde olmayacaktık.” Unutmayalım ki “Milli ekonominin temeli tarımdır. ” ve “Türkiyenin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür.”

Tarlasında, bahçesinde, gece-gündüz, soğuk-sıcak demeden çalışan, ailesine, evine ve ülkemize üretimle destek olan başta kadın çiftçilerimiz olmak üzere tüm değerli çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü ve Ramazan Bayramı kutlu olsun…” şeklinde konuştu. Kaynak: Edirne Gerçek Gazetesi 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“Çiftçimizin Nakit Paraya İhtiyacı Var”

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Edirne Gerçek Gazetesi - Edirne'nin Gerçek Sesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin